fbpx

Д-р Мими Виткова: Дали краткият, но по-тотален локдаун не е по-ефективен от „влаченето“

Новини
реклама

Кадър видео Нова ТВ

По думите ѝ част от причините са подготовката на обществото и на здравната система, тъй като мерките не са едностранни, пропиляните месеци, разнопосочните мерки, късната хоспитализация, както и прехвърлянето на отговорност. Проблемът се политизира страшно много, не само у нас, но и в чужбина. Това заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова за Нова ТВ.

„Вероятно, когато мине епидемията, тогава ще сме по-категорични. Дали краткият, но по-тотален локдаун не е по-ефективен от „влаченето“ в половинчати мерки, когато може да получим две в едно – висока смъртност и икономически последствия“, заяви д-р Виткова.

Според бившия здравен министър не е такъв проблем тоталното затваряне на икономиката, колкото затварянето на тези сектори, които не са пряко свързани с икономиката.

реклама

„Да спреш плановите операции преди да си затворил нощните заведения е мярка, която не може да бъде обяснена логично“, категорична бе тя.

„Ние легла имаме достатъчно като брой. Те са свръх концентрирани в някои региони в страната, но са в дефицит в други“, уточни д-р Виткова.

„Вече е толкова дифузно разпространението… РЗИ нямат капацитет да проследят контактните, нямаме масово тестване, за да можем да изолираме тези, които са без клиника. Там е опасността – децата и младите са без клиника, но те разнасят болестта“, каза още тя.

Запитана дали здравеопазването ни е най-зле по всички показатели, д-р Виткова отговори: „Това че сме на дъното, не бива да го оспорваме. Статистиката е сложна. Ние нямаме информация каква е възрастовата структура на смъртността, нито каква е комбинираната патология заедно с COVID-19. Т.е. дали пациентите умират от коронавирус или с коронавирус“.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
5
Много тежки дни за Георги Гергов, изгуби много близки хора, сега е в болница с коронавирус

реклама кадър: Канал 3 Бившият лидер на социалистите в Пловдив и областта Георги Гергов е настанен в болница с коронавирус, съобщи „Блиц“. Гергов е в сравнително добро състояние, но заради това, че има диабет, е поискал да бъде хоспитализиран. Преди 10-ина дни самият Гергов се похвали пред репортер, че се …

Новини
1
Корнелия Нинова празнува рождения си ден в истинска зимна приказка

реклама снимка: Фейсбук/Корнелия Нинова Корнелия Нинова показа във Фейсбук как празнува рождения си ден. Тя е родена на 16 януари 1969 година. Без да уточнява къде точно, лидерката на БСП избра да празнува сред красив зимен пейзаж. Дори и в гората обаче тя бе затрупана с добри пожелания от своите …

Новини
Игумения Валентина Друмева от Девическия манастир в Калофер е починала снощи

реклама снимка: Пловдивска св. митрополия Вечерта на 15 януари 2021г. на 86-годишна възраст е починала монахиня Валентина Друмева, игумения на Девическия манастир „Въведение Богородично“- гр. Калофер. Това събощи Пловдивска св. митрополия на сайта си в интернет. реклама Бог да я го прости! Вечна и блажена да бъде паметта й! Опелото ще се състои на …