fbpx

Д-р Мартинова: Хора с кръвна група А и AB карат Делта по-тежко

Новини

Делта вариантът съвсем скоро ще измести доминиращия в Европа Алфа вариант на коронавируса. Кои са особеността при заразяването с Делта мутацията и от какви симптоми страдат най-вече хората?

„Делта вариантът е много по-силно заразен. Характерното е, че обхваща по-младата възраст до 50-годишна възраст и по-рядко възрастните хора. Началните симптоми са различни от Алфа варианта: няма липса на обоняние и вкус, протича като грипна инфекция с хрема, много слаба кашлица, температура“, посочи специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова в „България сутрин“, предаде България он Ер.

Симптомите на Делта варианта са много по-леки и могат да се сбъркат с тези на летния грип.

външна реклама

„Трудна е диагностиката, но от друга страна протича значително по-леко. Рядко се стига до хоспитализация и тежко протичане“, заяви проф. д-р Мартинова.

Най-добрата ваксина срещу Делта варианта е тази на Pfizer, която осигурява 96% защита, а на второ място е тази на Moderna, която осигурява 93% защита, стана ясно от думите на специалиста по клинична имунология.

Тя посочи и каква е връзката между кръвната група на пациента и заболеваемостта от коронавирус:

Хората с кръвна група А са по-предразположени, а тези с група 0 и особено с положителен резус-фактор са по-резистентни. Заболяването при хора с група А и AB протича по-тежко, като последните данни показват, че има връзка не само със заболеваемостта, но и с протичането на заболяването, обясни проф. д-р Мартинова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът по клинична имунология увери, че всички ваксини са преминали 3-тата фаза изпитания и са под непрекъснатия контрол на EMA и FDA.

„Това е вирус, който беше непознат до този момент. Трябва да се каже, че изследванията продължават, но не можем да кажем, че сме „опитни зайчета“, защото техническият прогрес е толкова напреднал. Методите са на високо ниво, така че можем да бъдем сигурни, че са изпробвани“, категорична е проф. д-р Фани Мартинова.

Тя призова колегите ѝ медицински специалисти да се ваксинират в значително по-висок процент, както и здравните работници и администрациите, защото „това е единственото, което спасява човешки животи“.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БТВ
БТВ „утрепаха“ зрителите си с поета на Слави

кадри bTV БТВ изненада зрителите си с доста скучно за зрителите интервю с бившия депутат от ИТН и дългогодишен сценарист на Слави Трифонов Ивайло Вълчев. В коментарите някои зрителите го определиха като „най-безсмисленото интервю, което е излъчвано в българския телевизионен ефир напоследък“. външна реклама В предаването „Лице в лице“ той …

БГ звезди
Любимата на Джино Бианкалана му каза „да“

Снимка: Джино Бианкалана, Инстаграм Риалити героят Джино Бианкалана изпитва истинско щастие в последно време. Той пусна снимка в социалните мрежи, на което се вижда как е коленичил пред любимата си Кристиана Канева с пръстен в ръка. „По дяволите! Тя каза „да“, пише към снимката двукратният победител в „Биг брадър“. Двамата …

БГ звезди
Вдовицата на Илия Павлов в опасна близост с Антонио Бандерас

Снимка: Дарина Павлова, Инстагам Дарина Павлова публикува снимка с популярния холивудски актьор Антонио Бандерас. Вдовицата на бившия бос на „Мултигруп“ Илия Павлов е постнала кадъра, за да честити рождения ден на испанеца, който навърши 62 години. Покойният й съпруг бе роден само четири дни преди Бандерас – на 6 август …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!