fbpx

Д-р Мария Георгиева: Пациентите ни с рак и на химиотерапия оздравяха от Ковид

Новини
1
външна реклама

Снимка pixabay

Все още не всичко е проучено около този вирус. Трябва да бъдем внимателни, да носим маски, а болните да спазват стриктно мерките. Най-важното е първо да пазим себе си. Това каза в „Хоризонт до обед“ по БНР, д-р Мария Георгиева – началник на Отделението по хематология в МВР- болница.
По-големият брой починали не е нещо необичайно, то се дължи на пика на заболяването в момента. Особеното при коронавируса е, че възпалението не протича по обичайния начин, а се засягат малките белодробни съдове, в които се образуват тромби. Но тромбози се появяват във всички съдове и органи. Това е особеното – ангажират се чернодробната и бъбречната функция при тежките случаи на заболяването.

Лошата новина е, че вирусът не е добре проучен, добрата новина е, че при пациенти, при които ние очакваме да има сериозни усложнения, всъщност това не се получава.

външна реклама

Дори при моите пациенти, за които аз съм по-компетентна да говоря – пациентите на имуносупресори, трансплантираните, пациенти след химиотерапия, се оказва, че го прекарват съвсем леко и без усложнения.

Което говори, че коронавирусът си остава все още една голяма мистерия.

При пациенти с рак на кръвта има едно предпочитание на вируса към костния мозък, но не при всички пациенти, като при някои се появява потискане на кръвотворенето, което обаче не е тежко и не застрашава живота. Има вируси, при които това нещо е доста по-сериозно, но този не е от тези вируси“.

Д-р Георгиева каза, че болшинството от пациентите, които са прекарали болестта, всъщност оздравяха.

„Факт е обаче и това се потвърди, че нашите пациенти с рак на кръвта и с малигнени заболявания са по-рисков контингент, но и много от тях оздравяха. Важно е също прилежащите заболявания, също дали имат диабет, дали имат наднормено тегло, вирусът има предпочитание към мъже. Тези пациенти трябва да спазват стриктно мерките.

Но все пак не всичко е проучено около този вирус, затова трябва да проследяваме болестите си, да носим маски, а болните да спазват всички мерки“.

Д-р Георгиева апелира да тръгнем от това, че първо пазим себе си.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Добре е да знаем повече за този вирус, притесняваме се и това е нормално! Дано скоро специалистите научат повече за него! Желая всички да оздравеят Господ да пази лекарите и всички останали хора!!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Намериха мъртво 7-годишно дете край Силистра

външна реклама снимка „Вихрогон“ Тялото на мъртво момиченце е намерено в силистренското село Нова Черна, съобщиха от МВР. Полицията изяснява обстоятелствата и причините за смъртта на 7-годишното момиче, която е настъпила вчера около 17:30 часа в дома му в селото. Според предварителните данни от извършения на адреса оглед фаталната злополука е …

Незабавни статии
Ива Митева към Мая Манолова: Ще ви донеса фиша от заплатата си

външна реклама кадър БНТ, Народно събрание Ожесточен спор проведоха лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и председателят на Народното събрание Ива Митева в пленарната зала по темата за депутатските заплати. Предложението на Манолова беше за намаляване на възнаграждението до 1570 лева. Това стана причина Митева директно да я обвини в …

Новини
Олимпийско злато за Ивет Горанова! Каратиската донесе прървата ни олимпийска титла от 2008-а насам

външна реклама кадър БНТ След 13-годишно чакане България отново има олимпийски шампион. Току-що Ивет Горанова спечели златния медал на турнира по карате в дисциплината „кумите“. Тя е само на 21 години и бе най-младата участничка в категория до 55 килограма. На финала младата плевенчанка победи украинката Анджелика Терлюга с 5:1. …