fbpx

Д-р Мария Георгиева: Пациентите ни с рак и на химиотерапия оздравяха от Ковид

Новини
1
реклама

Снимка pixabay

Все още не всичко е проучено около този вирус. Трябва да бъдем внимателни, да носим маски, а болните да спазват стриктно мерките. Най-важното е първо да пазим себе си. Това каза в „Хоризонт до обед“ по БНР, д-р Мария Георгиева – началник на Отделението по хематология в МВР- болница.
По-големият брой починали не е нещо необичайно, то се дължи на пика на заболяването в момента. Особеното при коронавируса е, че възпалението не протича по обичайния начин, а се засягат малките белодробни съдове, в които се образуват тромби. Но тромбози се появяват във всички съдове и органи. Това е особеното – ангажират се чернодробната и бъбречната функция при тежките случаи на заболяването.

Лошата новина е, че вирусът не е добре проучен, добрата новина е, че при пациенти, при които ние очакваме да има сериозни усложнения, всъщност това не се получава.

Дори при моите пациенти, за които аз съм по-компетентна да говоря – пациентите на имуносупресори, трансплантираните, пациенти след химиотерапия, се оказва, че го прекарват съвсем леко и без усложнения.

реклама

Което говори, че коронавирусът си остава все още една голяма мистерия.

При пациенти с рак на кръвта има едно предпочитание на вируса към костния мозък, но не при всички пациенти, като при някои се появява потискане на кръвотворенето, което обаче не е тежко и не застрашава живота. Има вируси, при които това нещо е доста по-сериозно, но този не е от тези вируси“.

Д-р Георгиева каза, че болшинството от пациентите, които са прекарали болестта, всъщност оздравяха.

„Факт е обаче и това се потвърди, че нашите пациенти с рак на кръвта и с малигнени заболявания са по-рисков контингент, но и много от тях оздравяха. Важно е също прилежащите заболявания, също дали имат диабет, дали имат наднормено тегло, вирусът има предпочитание към мъже. Тези пациенти трябва да спазват стриктно мерките.

Но все пак не всичко е проучено около този вирус, затова трябва да проследяваме болестите си, да носим маски, а болните да спазват всички мерки“.

Д-р Георгиева апелира да тръгнем от това, че първо пазим себе си.

реклама
loading...

Добре е да знаем повече за този вирус, притесняваме се и това е нормално! Дано скоро специалистите научат повече за него! Желая всички да оздравеят Господ да пази лекарите и всички останали хора!!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Търси се спешно плазма във Варна за баща на две малки деца. Вече изгуби брат си и майка си

реклама „Моля – помогнете на адв. Пламен Велчев да опази втория си син! Не може да съществува толкова мъка ! Познавам и двамата му синове – единият, Герман – на 30 г загуби битката с вируса. Майка му Роси – също! Търси се рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19, за Сава …

Новини
Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна до края на годината

реклама Снимка профил туитър Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. По-рано през деня обаче „Файненшъл таймс“ цитира свои …

Новини
С Ковид почина директорът на начално училище в Омуртаг

реклама Снимка pixabay Още един преподавател и директор на училище мина в статистиката на жертвите на коронавируса. Директорът на Второ начално училище “Васил Левски” в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID – 19 Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка …