fbpx

Д-р Илиев: Много хора ще са с трайни здравословни проблеми след ковид

Новини
външна реклама

Кадър видео БНТ

„В България ще се стигне до момента на някаква защита, но големият проблем ще е, че много хора ще са с трайни здравословни последици“ казва за „Монитор“ експертът по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

– Д-р Илиев, очаквахте ли да стигнем до такава усложнена ситуация в страната по отношение на пандемията?

външна реклама

– За съжаление, да. Очаквах го и това мнение се споделяше и от други експерти на световно ниво. Беше ясно, че държавите с нисък процент на ваксинация ще се изправят пред нова вълна.

– Как си обяснявате това недоверие във ваксините, живеем почти две години в ковид обстановка? Само липсата на информационна кампания ли е причината?

– Обяснявам си го с няколко елемента. Иска ми се да кажа, че причината е само в липсата на информационна кампания, но не е само това. Преди няколко дни излезе прочуване за нивото на информираност на средния българин и останах шокиран от данните. Сривът, който имаме в нивото на образование през последните години, доведе до намалено критично възприемане на случващото се. Това е комбинирано с недоверие към институциите и практически става дума за феномен, който виждаме в цяла Източна Европа. Тъй като хората нямаха възможност да видят случващото се навън, останаха с впечатление, че това е поредният трик на политиците.

– Но хората изтъкват, че в Англия има висок процент на ваксинация, но отново голям брой новозаразени, смятат, че Израел вече не се дава като положителен пример. Как ще отговорите на тези твърдения?

– Всъщност Израел продължава да е добър пример, защото след въвеждането на бустерната доза, честотата на заболяване сред ваксинираните намаля значително. И бих посъветвал такива критици да не гледат брой на новозаразени, а на тежко болни и починали. Там е голямата разлика. Ваксините предпазват точно от това, въпреки че дори и при делта мутацията, пазят доста добре и от заразяване. Много е важно протичането на болестта да не е тежко, а именно това успяха да пречупят държавите с висок процент на ваксинирани.

Цялото интервю четете ТУК

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Ето кой трябва да вземе 100-те хиляди лева от Фермата

външна реклама Кадри видео БТВ С наближаването на финала на „Фeрмaтa“ все повече стои въпроса кой е достоен за голямата награда от 100 000 лв. Три ceдмици прeди рeшитeлнaтa биткa, според мъжете участници, най-достойна от жените са Мартина според Любо и Кирил, а за Живка са Стефан и Пламен. външна …

Незабавни статии
Дичо заряза музиката и се захвана с друга страст

външна реклама Снимка профил ФБ Конкурентите на шеф Манчев се увеличават с още един. Бившият вокалист на D2 Дичо загърби музиката и се впуска в ново начинание, захваща сe с готвене, както сам анонсира новото си начинание в социалните мрежи. Това съвсем не е изненада за хората около него. В …

Незабавни статии
Лора плаче от щастие извън Фермата

външна реклама кадър bTV Чувствам се прекрасно, изживявам всичко отново като гледам предаването, това каза отпадналата от „Фермата“ Лора Цолова. 24-годишната жена призна, че дори плаче пред екрана, но сълзите ѝ са от щастие. „Не бях преживявала нещо толкова прекрасно и истинско, с прекрасни хора. Най-много ми липсва чувството, че …