fbpx

Д-р Брънзалов: Епидемия се бори с 3 неща – мерки, ваксина и медикамент

Новини
реклама

Кадър Нова ТВ

„Аз съм по-голям оптимист за протичане на епидемията в България, отколкото във Великобритания. В България няма толкова много движение, не са смесени толкова много етноси“.

Ситуацията не е по-опасна, отколкото през март месец, когато чакахме 0-вия пациент. 10-месеца по-късно населението и здравната система се научи какво трябва да се прави. Това заяви председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов в телевизионно интервю по повод 8-те доказани случая на новия британски щам на коронавируса у нас, пише Факти.

 

По думите му не трябва да се фокусираме само в епидемията. „Има много други неща, с които гражданите трябва да се справят. Искам да сложа един акцент на всички хронични заболявания, които екзацербират и се налага по-специална грижа. Не всичко е COVID“, посочи той.

„Пациентите се страхуват да посещават здравните заведения, а техните състояния налагат да се следят“, добави той.

Д-р Брънзалов коментира и затворените заведения и готвения протест.

„Никой в НОЩ не иска заведенията да се затварят просто ей така. Това се налага от статистиката. Но кога ще отпаднат и ще се разхлабят мерките зависи от цифрите. Трябва да се убедят хората, че ваксината е единственото оръжие, което трябва да се използва. В бъдеще тя ще бъде усъвършенствана“, заяви той.

„Една епидемия се бори с 3 неща – мерки, ваксина и медикамент. Досега не сме стигнали до момент, в който да използваме медикамент. Лечението е симптоматично“, уточни медикът.

По думите му относно Инвермектина нещата все още са в проучвателен режим. „Това е медикамент, с който се лекуват паразити. До известен период беше само за външна употреба, по-късно получи разрешение да се прилага и перорално. Има публикации от колеги в Испания, по-късно и Бангладеш.

Трябва да се направи проучване, където дори лекарите да не знаят дали дават плацебо или лекарство, да се направи анализ и да се разбере как точно действа. Има публикации, че действа добре, но все още не мога да кажа категорично, че лекува“, заяви той.

По отношение за забавените доставки на ваксините срещу COVID, той коментира: „Нещо им стана навик на тези фирми-производителки да забавят количеството. Хубавото е, че България е на квотен принцип. Надявам се, че масовата имунизация ще започне март – април“.

„На мен ми е поставена и втората доза от ваксината преди няколко дни. Даже си изкарах електронен сертификат, че ми е поставена. Нямам никакви странични ефекти. Статистиката показва колко малко са пациентите с постваксинални симптоми.

Търсенето на ваксини в световен мащаб е много голямо и точно в магазин да се избира коя точно ваксина да си поставим, няма да може по ред причини. В бъдеще сигурно ще стане така, но към момента ситуацията не е такава“, обясни той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Росица Кирова: Заблудих се, че „Има такъв народ“ ще донесе някаква промяна

реклама Снимка профил ФБ Тя доскоро беше координатор на „Има такъв народ“ в региона и уточни, че това единствената партия, в която е членувала. „Действията ми са последователни, свързани с гражданската ми дейност“, така обясни пред БНР Росица Кирова, председател на Сдружение „Единни за промяна“, оглавяването на листата на ГЕРБ …

Новини
Изплащат повече от 5,6 млн. лв. на туроператори за неосъществени пътувания

реклама Снимка вихрогон.бг Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, а средствата ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма. Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност …

Новини
Иван Нанчев убил двамата си малолетни сина един след друг

реклама Снимка pixabay Иван Нанчев е осъден за това, че през януари 1998 г., в София, умишлено е умъртвил малолетния си син Д. Н., който се е намирал в безпомощно състояние и му е наложено наказание доживотен затвор. С друга присъда Нанчев е осъден, понеже през месец септември 2000 г. …