fbpx

Д-р Брънзалов: Антигенен тест може да направи единствено лекар и то на хора със симптоми

Новини
реклама

Кадър видео БНТ

„Антигенен тест може да осъществи единствено лекар. Пациентите си ги купуват в аптечната мрежа и кой им ги прави – не знам“.

Той обясни, че сами не можем да си направим антигенен тест, тъй като това изисква умения точно откъде да се вземе пробата.
„Това не е тест за бременност, който може спокойно да отидете да си го купите“.

Бързите антигенни тестове ще се добавят като възможност за диагностика на COVID-19. Решението е правилно, но малко закъсняло, заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ, заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Той припомни, че предложението е било именно на БЛС още от август тази година.

 

Д-р Брънзалов обясни, че се надяват в най-скоро време, заедно с PCR тестовете, да може да се назначават и антигенни тестове. В големите градове има достатъчно на брой разкрити COVID кабинети, в които тестът може да се направи безплатно. Медицинските лица там са обучени и могат да качат резултатите и в COVID системата.

реклама

Антигенните тестове се правят на хора с клиника, припомни Брънзалов. При PCR теста нещата стоят по различен начин. Пациентът може да е вече здрав, но PCR-ът да му е положителен, да няма антигенът, който заразява останалите в обществото.

„PCR тестовете са златният стандарт. Когато дори при отрицателен антигенен тест пациентът има клиника, трябва да му се направи PCR с цел уточняване на диагнозата. На практика пациентите, които имат симптоми, те са с положителни тестове“, каза председателят на БЛС.

Той каза, че не препоръчва на общопрактикуващите лекари да тестват пациентите в кабинетите си, тъй като там се преглеждат и здрави хора.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дават по 500 английски лири на заразени, които спазват карантината

реклама Снимка pixabay Плащането на хората за самоизолация може да струва на правителството до 453 милиона британски лири на седмица, което е 12 пъти повече от стойността на сегашните схеми за финансова подкрепа, се казва още в документа. Кабинетът също така иска да овласти полицията да проследява нарушителите на карантината, …

Новини
Какво трябва да знаем при извозването на опасни товари?

реклама Почти навсякъде ние се намираме в близост до опасни отпадъци, понякога дори и без да подозираме. Много субстанции, вредни и токсични за природата, избухливи, запалими и други, могат да нанесат тежки материални щети, наранявания или натравяния, ако не се обезвреждат правилно. Това могат да са, например, офис техника, батерии, …

Новини
Лиляна Павлова: Очакват се до 800 милиона евро ново финансиране за малки и средни предприятия

реклама Снимка профил ФБ Това обяви вицепрезидентът на ЕИФ Лиляна Павлова в социалната мрежа. Министерството на икономиката на Република България и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) се договориха да засилят мерките, помагащи на малкия бизнес да овладее въздействието на кризата COVID-19, като използва приходи от инициативата JEREMIE, която беше съфинансирана от …