fbpx

Д-р Александър Симидчиев: Вървим към ново затваряне. Ако имате запушен нос, драскане по гърлото вероятно е Ковид

Новини
1
реклама

Кадър видео Нова ТВ

Дори при леки симптоми да ограничим контактите, вероятността да е коронавирус е голяма. В момента няма циркулация на друг вид грип. „Когато имате макар и минимални оплаквания – запушен нос, драскане на гърлото, леко повишена температура, вероятността да имате коронавирус е голяма – стойте си вкъщи“, призова той в ефира на Нова ТВ. И уточни – когато имаш по-сериозни симптоми, като по-сериозно сърцебиене, недай си Боже, задух, трябва да търсиш „Спешна помощ“.

Това, което наблюдаваме, е експоненциално увеличение на заразените, което ще постави под напрежение всички системи. Симидчиев посочи, че няма една причина за увеличаващия се брой починали по-млади хора. Заболяват и хора с генетични особености, поясни той – щом имаш 4000 на ден, шансът да бъдат засегнати такива хора е много по-голям.

 

Най-застрашените

Около 10% от тежко протичащите случаи имат генни мутации и при тях рискът да загинат от COVID-19 е по-голям. Това заяви пред БНТ д-р Велизар Шиваров, който се позова на нови изследвания. По думите му, става въпрос за неоткрити имунодефицити, „най-вече при здрави, прави мъже“ – там може да има проблеми. Затова и лекарят препоръчва прилагане на витамин D, като е най-добре да се следи лабораторно нивото, но той изрази съмнение, че сега точно трябва да се тича по лаборатории и да се следи нещо, което може да помогне, но може и да не успее.

реклама

Така или иначе се върви към ново затваряне – въпросът е кога и как. Смятам, че още през април стана ясно, че овладяването на епидемията ще върви така – с периодично отпускане и затягане на мерките. Д-р Шиваров определи пред БНТ идеята за стаден имунитет като „евгеника“ и подчерта, че не е задължително вирусът да мине през по-голяма част от населението, а може да мине по няколко пъти през определени слоеве на обществото. Той каза и, че специално за лечението с моноклоналните антитела нещата не са толкова еднозначни – засега мнението е, че те помагат в по-ранна фаза на лечение. Междувременно Нова телевизия излезе с няколко репортажа – от Пловдив, от Варна, в които бяха дадени примери за недобра организация при приема на болни, за чакаща линейка с пациент на 81 години, който е починал и за призив от болница „Св. Мина“ в Пловдив. „Почти не сме връщали пациенти – само ако приемащият лекар прецезира състоянието и го приеме за задоволително“, каза управителят на лечебното заведение. И каза, че е дал личният си телефон на „Спешна помощ“, за да го предупреждава за върнати пациенти. Управителят вече дава и дежурства в болницата. Колкото до 81-годишния пациент, според първоначалните данни той е бил 10 дни с недохранване, докато е боледувал.

реклама
loading...

Да, вървим към ново затваряне .
А дано ви затворят по занданите , та да спрете да стресирате хората , непрокопсали лекарчета такива ! За вас вече други болести освен ковид няма !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Подарете незабравима Коледа на семейството с кредитите с 15%отстъпка от MiniZaem.bg

реклама Децата ви вече са изпратили писмата си до дядо Коледа и очакват с нетърпение подаръците под елхата. Половинката очаква обещаната още в началото на годината приказна Коледа на красиво и спокойно място, заобиколена от всичките си любими хора. Вие искате да изпълните всички им желания, но с всеки изминал …

Новини
Мариела Нордел за Камен Чанев: Отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист!

реклама Снимка профил ФБ По повод кончината на известния наш оперен певец Камен Чанев, Мариела Нордел изля чувствата си в дълъг пост в социалната мрежа. Ето какво написа тя: Днес е най-тъжният ми ден, отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист! Преди 34 години, в …

Новини
Доц. Мангъров: Чувам, че в някои болници лекуват деца по безумен начин

реклама Кадър видео БНТ Нeнaвиждaм aдминиcтрaтивнaтa рaбoтa и никoгa нe cъм имaл жeлaниe дa ce зaнимaвaм c пoлитикa, тaкa чe и дa мe пoкaнят нe миcля, чe щe приeмa дa cтaнa пoлитик. Тoвa кaзa в интeрвю зa „Иcтoрии oт прeхoдa“ дoц. Aтaнac Мaнгърoв, зaпитaн дaли би ce включил в пoлитикaтa, …