Цветелина Соколова, mediapool.bg: Джипката е над парламента, а лобизмът е над принципите

Новини

автор: Цветелина Соколова, mediapool.bg

Актьорските изпълнения на премиера Бойко Борисов, шофиращ джипката си из страната с министри на задната седалка, вече една година „забавляват“ народа и се приемат като част от типичния борисовски ПР, който като замисъл има и силни страни.
Изпълнението от петък сутринта обаче не беше никак забавно.
Докато депутатите от ГЕРБ се чудеха как да защитят и прокарат в пленарната зала разпоредената от лидера им лобистка поправка в Закона за ДДС в подкрепа на един от най-сивите сектори в държавата – ресторантьорството, Борисов се включи „лайф“ във Фейсбук от джипката си, обикалящ Перник с кмета на града Станислав Владимиров и с финансовия министър Владислав Горанов. Това стана в момент, в който опозицията на няколко пъти призова който и да е представител на Министерството на финансите да излезе на трибуната в пленарната зала и да обясни позицията на институцията по темата.
Самият Горанов само преди ден бе подписал крайно негативно становище за поправката за ДДС, според което тя е в разрез с принципите на българската данъчна система и може да доведе до вдигане на общата ставка по ДДС на 24% или на данък печалба – на 18%. Вместо да се яви в парламента лично да обясни на депутатите тежките рискове за приходите и данъчната система от разпореждането на премиера и в случая негов шофьор – Бойко Борисов, или вместо поне да замълчи, Горанов се включи в циничния скеч на министър-председателя.
Очевидно целта на много зле замислената демонстрация бе да се покаже, че финансовият министър няма да подава оставка, че всичко в управлението е наред и че няма да има никакви политически последствия нито от скандала около обвиняемия за 11 престъпления хазартен бос Васил Божков, нито от празната принципна позиция, която Горанов защитаваше години наред – че ДДС няма да се пипа, докато той е финансов министър.
Малко по-честна в случая се оказа единствено позицията на председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която поне се скри от публичното пространство и не се яви да защитава и прокарва лобизма на Борисов. Това може да се разглежда като проява на политическо неудобство и срам – най-малкото, което се дължи от управленец, знаещ, че участва в лоши решения, противоречащи дори на собствената му съвест.
А че поправката е лобистка няма никакво съмнение – тя е поискана и обещана на конкретен бранш, лобиращ за собствените си интереси, в директна договорка с министър-председателя и в противовес на принципа на равнопоставеност на данъчната политика. Макар да бе оправдано с кризата с Covid-19, свалянето на ставката на данъка няма нищо общо с нея, защото бе искано от ресторантьорите месеци преди пандемията с коронавирус. Поправката е лобистка и защото беше инциирана, договорена и дори внесена от един от представителите на бранша – депутата Валери Симеонов, който в парламентарната комисия по бюджет декларира конфликт на интереси като съсобственик на заведение за хранене.
Актьорските изпълнения на Борисов му вършат работа в много случаи и успешно замазват политическите му гафове, но този път джипката беше проява на много лош вкус в много лош момент. Тя очевидно целеше да демострира стабилността на управлението на Борисов, но реално разкри единствено стабилността на неговия политически цинизъм.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Петима влизат в битка за лидер на БСП, Нинова с най-много номинации

Изображение Гугъл Мапс Петима кандидати отговарят на изискванията за председател на БСП, настоящият лидер Корнелия Нинова е получила най-много номинации. „До 5 август получихме решенията от всички проведени конференция на общински и районни структури в цялата страна. От тези конференции бяха предложени 55 кандидати за председател на БСП. Най-много номинации …

Новини
Министърът на труда ще може да определя линията на бедност при икономически спад

Министърът на труда и социалната политика ще може да предлага размер на линията за бедност, съобразен с възможностите на бюджета, в условията на икономически спад. Това предвиждат предложения за промени в методиката на изчисляване на линията на бедност, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации Strategy.bg. Крайният срок за …

Новини
В края на юни домакинствата са държали на депозит в банките 57.171 млрд. лева

Изображение Гугъл Мапс Депозитите на сектори Нефинансови предприятия и Домакинства и Нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД) в края на юни 2020 година са 9.905 млн. броя. На годишна база те намаляват с 2.8 на сто, съобщава Българската народна банка, цитирани от БТА. Общият размер на тези депозити e 83.178 млрд. …