Цветанов: Хора се уволняваха от властта в полза на ДПС, само аз ги защитавах

Новини
реклама

снимка: Фейсбук/Tsvetan Tsvetanov

Хора се уволняваха от министрите в услуга на една или друга политическа сила. ДПС бяха обслужвани с всичките горски в цялата страна. Никой не ги защитаваше освен мен. Премиерът беше разпоредил на бившия земеделски министър Румен Порожанов да се срещне с Мустафа Карадайъ, имаше списък за уволнения, аз спрях този списък.“ Това обяви бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия, праде OFFNews.

„Ако тези уволнения бяха започнали да се случват, аз щях да направя публичен този разговор. Докато бях в парламента, заедно с колегите, които споделяха тези тревоги, съм се противопоставял на тези безобразия. Аз бях буфер, който понасяше негативите на тези събития“, заяви Цветанов. Той твърди, че не е допуснал да бъде толкова близък до Борисов, че да попадне в скандалите със записите и пр.

Цветанов обърна внимание на партийните сблъсъци в ГЕРБ с Георги Харизанов – преди съден за злоупотреби като шеф на „Напоителни системи“, а сега смятан за особено близък на Борисов. „Бил съм против влизането на дадени хора в листите на ГЕРБ, защото съм смятал, че те нямат необходимия обществен имидж“, каза по адрес на Харизанов Цветанов.

Убеден съм, че при всички положения щях да напусна ГЕРБ. Това, което видях по време на eвропейската кампания, ми даде мотивите да отида при Борисов и да му кажа, че ако не се върнем в периода, в който бяхме в началото, аз напускам, каза Цветанов, който в неделя учредява партията „Републиканци за България”.

Той обясни, че скандалът около апартаментите му не е единствената причина за оттеглянето му от управляващата партия. „Аз не смятам, че съм нарушил закона и съм направил нещо нередно. Но когато се създаде тази ситуация, единственият разумен вариант беше да се оттегля. Колкото по-нависоко си, колкото по-независим си, естествено, ще се търсят повече компрометиращи факти и сюжети, които да те дискредитират”, каза Цветанов. Според него са преминати граници, а той е бил буфер, който е понасял много негативи от решенията на един човек.

реклама

По думите му, за него политиката е кауза, такава е и новият му политически проект. Цветанов призна, че в миналото е допускал грешки, които няма да допусне да се случват отново.

„Аз не съм предал ГЕРБ, просто ГЕРБ предаде всички тези ценности. Това според вас предателство ли е? Не е, предателство е, ако останеш и продължиш да правиш нещо, което е против твоето усещане и съществуване на политическата сцена“, каза той.

Цветанов отхвърли всякакви обвинения относно снимките от спалнята на премиера Борисов. Според него тезите на управляващата партия са антикризисна мярка.

„Това са толкова несъстоятелни тези. При всички положения не мога да бъда аз, не може да бъде и мъж. За да снимаш човек, който спи, трябва да имаш достъп до спалнята му. Няма как при премиера това да бъде мъж. Влизането във вилата, в която пребивават президентът и премиерът и достъпът до по-личните пространства, се охранява от НСО”, каза той. Според него отговорът на въпроса кой снима премиера трябва да дойде или от самия него, или от разследващите.

Наблюдавайки днес начина, по който функционира политическа партия ГЕРБ, страхът от опорочаване на изборите е огромен, каза Цветанов. Според бившия втори в ГЕРБ, упорството на Бойко Борисов да не подаде оставка може да се разглежда като възможност да използва властовият ресурс – „предполагам, че в тези избори ще бъде използван доста сериозно”.

Цветанов съобщи, че партия „Републиканци за България” ще се яви самостоятелно на изборите. Убедени сме, че ще прескочим прага за влизане в парламента, каза той и добави, че тези, които днес се присъединяват към „Републиканци за България”, се чувстват предадени от тези, които управляват, особено в смесените региони.

Цветанов каза още, че в настоящата си конфигурация, визирайки ГЕРБ с лидер Борисов, партията не може да е негов коалиционен партньор.

По думите му имало много допуснати грешки с ГЕРБ. С „Републиканци за България“ няма да бъдат допускани, обеща новият партиен лидер и подчерта, че не той е предал ГЕРБ, а ГЕРБ е предала всички ценности.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Проф. д-р Коста Костов: Борисов има сериозен рисков фактор

реклама Кадър видео ФБ В студиото на 120 минути по БТВ пулмологът проф. Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с коронавируса, коментира състоянието на премиера, който както по-рано се разбра е с положителен тест за коронавирус. „От това, което чувам, смятам, че премиерът е болен, а не просто …

Новини
РЗИ: В офиса с маски, дезинфекция и разстояние между служителите

реклама Снимка pixabay С тези засега препоръки излязоха от столичното РЗИ за овладяване на заразата. Препоръчва се и по възможност дистанционна работа или използване на маска в офисите, съобщават от пресцентъра на Столична община, цитирани от Стандарт. Осигуряването на дистанция от 1,5 метра между служителите в офисите, работните помещения и …

Новини
Нестандартни антиковид мерки: Забраниха продажбата на дрехи и електроника

реклама Снимка pixabay До нестандартни мерки прибягнаха властите в Уелс за ограничаване на заразата. Стоки, които не са първа необходимост са забранени за продажба, за да няма излишно шляене по магазините. Това решение предизвика недоволство сред местните жители, пише таблоидът „Сън”, цитиран от БГНЕС. Съгласно действащите нови правила, свързани с …