fbpx

ЦИК и доставчикът на машините за гласуване могат да отидат на съд, и двете страни имат претенции

Новини
външна реклама

кадър: ЦИК

Възможно е да се стигне до съдебно дело, тъй като „Сиела Норма“ не е доставила всички машини за гласуване. Според изчисленията на Емил Войнов, не са дошли между 1500 и 2000 машини, включително за чужбина. Това каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров, предаде Actualno.com.

Предвид промените в Изборния кодекс, в секции с над 300 избиратели по списък на следващите избори ще се гласува задължително с машина и само ако има технически проблем ще се минава на хартиени бюлетини. Оказа се, че друг доставчик за същите машини едва ли ще се намери. А Димитров призна, че „Сиела“ също има претенции към ЦИК, не са платени всички пари.

външна реклама

„Каква би била връзката ми е трудно да кажа“, заяви говорителят на ЦИК, който в началото на интервюто пред bTV подчерта, че вече на практика не изпълнява задълженията на говорител на ЦИК. Имаме закупени 9600 машини, подчерта Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК. По думите ѝ пред bTV, трябва да има информация в колко секции в чужбина на 4 април, 2021 година, е гласувано с машини. Новият състав на ЦИК ще встъпи в длъжност, без да е наясно къде са всички машини – какви са точните причини, не е ясно.

„Има проблем, че „Сиела“ е пращала машини през „Еконт“, който не е санкциониран от ЦИК“, продължи Димитров. И призна, че ЦИК още не знае как така при машинното гласуването във Велико Търново имаше грешка в листата на „Демократична България“. „Отворихме диска и трябваше да търсим съдействието на външни експерти и институции, за да го разчетем“, обясни  Димитров.

„В Америка като нямали доверие на машините, поръчали руски машини – навсякъде победила „Единна Русия“ (партията на Владимир Путин), пошегува се Димитров. Винаги ще имам съмнение, че е възможна манипулация на машините, добави той. Единствената страна, в последните 3 години, която е въвела задължително машинно гласуване, е Намибия – не мисля, че трябва да го правим. Имаме над 3 000 000 души на възраст над 70 години, посочи Димитров.

Нямаме сериозни аргументи да подлагаме под съмнение достоверността на вота. Но сме длъжни преди това да има публичен одит на машините – нещо, което не беше разрешено от ЦИК преди изборите на 4 април, само на Обществения съвет беше разрешено, опонира Росица Матева.  Трябва да има допълнително персонал за инсталация на машини, не може да се каже колко ще струва това, добави Димитров.

 

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
„Барометър“: ГЕРБ ще бие на изборите

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Барометър“, който тотално не позна миналите избори, излезе с ново проучване, което отново дава категорична победа на ГЕРБ. На фона на динамично променяща се обстановка нагласите за гласуване търпят леки промени, но прогнозите отново са за шест-седем партии в следващия парламент и несигурност в …

Новини
Експерт: Единствената ни завършена магистрала „Тракия“ е най-смъртоносна в света

външна реклама Снимка pixabay „Магистрала „Тракия“, единствената завършена магистрала в България, има повече жертви, отколкото жертвите на всички останали магистрали. Няма в целия свят магистрала, в която в рамките на 3 години да загинат 100 човека“, сподели инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студиото на „България сутрин“ …

Новини
Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

външна реклама Снимка Bulgarian-Air-Force В какво състояние е записващото устройство и може ли да даде информация за това какво точно се е случило ще стане ясно по-късно през деня, когато се очаква служебният военен министър Георги Панайотов да даде брифинг. Това научи NOVA от източници в министерството на отбраната. външна …