fbpx

Част от големите банки спират откриване на депозити на граждани

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

На практика съществуващите срочни депозити сега са с нулева лихва.

Част от най-големите банки в страната спират да приемат депозити на граждани. Освен това въвеждат и такса в размер на 0,7% за съхранение на пари на граждани в размер над 400 хил. лв. по разплащателни и спестовни сметки. След като Бaнкa ДCK и Уникpeдит Бyлбaнк обявиха, че няма да откриват нови депозити на граждани, към тях се присъедини и Пощенска банка, предава „Труд„.

външна реклама

От 2 юни лихвите по съществуващите досега срочни депозити и разплащателни сметки на граждани в Пощенска банка са нулеви. А от 3 август 2021 г. банката ще преустанови предлагането на стандартни срочни депозити на граждани – както в офисите си, така и онлайн.

От 31 юли Пощенска бака въвежда и месечна такса за съхранение на суми над 400 хил. лв. по разплащателни и спестовни сметки на граждани.

Таксата е в размер на 0,7% на годишна база върху превишението на наличните за всеки ден пари на един клиент над прага от 400 хил. лв.

При изчисляването на наличните пари на всеки клиент ще се взимат предвид средствата във всички спестовни и разплащателни сметки, но не и парите по съществуващите депозити. Няма да се плаща такса за парите по детски сметки.

Уникpeдит Бyлбaнк прекратява предлагането на стандартни срочни депозити на граждани още от 7 юли 2021 г.

Това се отнася както за офисите на банката, така и за онлайн каналите за предлагане на услуги на клиенти.

Също от 7 юли Уникpeдит Бyлбaнк въвежда и такса за съхранение на пари на граждани. Таксата ще бъде със същия размер като тази на Пощенска банка – 0,7% на годишна база за превишението над 400 хил. лв. по разплащателни и спестовни сметки на граждани.

Ако средствата са в друга валута за определяне на размера на таксата ще се взима предвид тяхната левова стойност. Такса няма да се плаща за пари по сметки с благотворителна цел.

Началото на промяната по отношение на спестяванията на домакинствата беше дадено още в началото на годината от Бaнкa ДCK, която спря откриването на депозити на граждани.

На сайта на банката е посочено, че това е временно, но докога ще продължи никой не може да каже, защото зависи от пазара и желанието на хората и фирмите да спестяват.

Бaнкa ДCK първа въведе още от 1 април такса от 0,7% на годишна база за за всеки ден, в който общото дневно салдо по всички сметки на един гражданин надвишава 400 хил. лв. В размера на наличните пари не влизат сумите по вече откритите депозити.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Народното събрание почете с минута мълчание загиналите огнеборци Валентин Димиров и Антон Гръбчев

външна реклама кадър Народно събрание С минута мълчание започна днешното заседание на българския парламент. Депутатите единодушно приеха да сведат глави пред паметта на Валентин Димиров и Антон Гръбчев – двамата горски служители, загинали при гасенето на пожара между селата Петрово и Голешово вчера. Въпреки че обичайната процедура не беше спазена, …

Новини
БОЕЦ пита Трифонов: Масон ли сте?

външна реклама кадри: Фейсбук/Слави Т. Трифонов, БОЕЦ Срещал ли се Слави Трифонов с  Делян Пеевски в хотел „Берлин” през декември 2016г. , или на друго място и по друго време? Кога, къде и защо? Този въпрос постави публично пред лидера на „Има такъв народ“ Георги Георгиев от организацията БОЕЦ, пише …

Новини
Румен Петков: Арестувайте незабавно Кирил Петков

външна реклама Кадър Нова и БНТ Лидерът на партия АБВ Румен Петков нападна служебния министър на икономиката Кирил Петков. Ето какво написа той в профила си във фейсбук: външна реклама „Говори се, че служебният министър на икономиката Кирил Петков, след всички безчинства с албанските инвеститори, ББР и лъсналата му тотална …