fbpx

Цената на земята се срина заради сушата. Декарът поевтиня до 500 лева

Новини
реклама

Снимка pixabay

Цената на традиционно най-скъпата земя в страната се срина, заради продължилата суша и ниски добиви тази година, съобщават брокери на недвижими имоти в Добричкия регион. Тенденцията започна още през пролетта и особено стана видима през лятото, когато се прибираше зърнената реколта със слаби добиви заради липсата на валежи, каза председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова.

По думите ѝ, в някои землища цената е паднала с 400-500 лева и има парцели, които вече се търгуват под 2000 лева за декар.

През 2019-а средната цена на сделките с ниви в Добричка област е с 93.8 на сто по-висока от средната стойност за страната, достигайки 2041 лева за декар и 2352 лева за най-скъпите имоти в Добричката община, според обобщените данни на териториалното статистическо бюро-Североизток, пише БТА.

Цената тази есен падна със 100-200 лева за декар в землищата на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и от 2700 лева за декар преди месеци вече върви по 2300-2500 лева, съобщи Ралица Кулева – управител на една от големите агенции за недвижими имоти в региона, която търгува със земи в цялата страна.

Брокерът коментира, че на пазара има търсене, като по-трудно се срещат интересите на продавачи и купувачи. Инвеститорите обичайно пресмятат 4-4.5 на сто възвръщаемост на вложените средства, а тази есен се очаква и рентите да бъдат ниски – по 30-40 до 50 лева за декар при 80-100 лева през други години. Заради слабите добиви не само от пшеницата земеделски стопани продават и полета, засети с лавандула, и орехови градини.

реклама

Годината, белязана със суша в Добричкия регион, се възприема по-скоро като изключение, казва Кулева, позовавайки се на опита на възрастни хора, които сочат, че на десетина години се случва такава беда.

След слабата реколта на пазара на земя се наблюдава обратната на обичайната тенденция – има повече предлагане на парцели и по-малко търсене, посочва брокерът Божанка Костова, която посредничи в сделките в Генералтошевския край.

И по нейните думи цената в региона е паднала със 100-200 лева за декар – до 2200-2300 лева, като парцели могат да се намерят и за 2000 лева за декар. От добрата цена се възползват инвеститори, които разполагат със свободни средства, казва Костова като пояснява, че това не са земеделци, които търсят земя за обработка. Земеделските производители сега имат нужда от оперативни средства. Брокерът прогнозира, че след раздаването на рентите от средата на ноември е възможно да бъде отбелязан нов спад в цената от 100-200 лева за декар.

Ако сушата се задържи и не завали сняг през зимата, земята в Добричко ще поевтинее още, смята председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти.

Според Ралица Кулева в по-дългосрочен план върху цената на чернозема ще повлияе и общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Земеделските производители очакват новия Закон за земята и дали субсидиите през новия програмен период ще се дават на хектар или ще бъдат обвързвани с качеството на произвежданата продукция, поясни брокерът.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …

Новини
Ева Веселинова обяви щастливо събитие, ще става майка на близнаци

реклама Снимка профил инстаграм Това сподели самата тя с последователите си в профила си в инстаграм. От снимката личи, че щастливото събитие не е далеч. „Най-хубавият подарък тази година – вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен …

Новини
Галерия: Борисов готви чистка в редиците на ГЕРБ, Караянчева и Пламен Нунев на мушката

реклама Снимка профил ФБ Радикалните промени в партията се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента и събират повече негативи, отколкото позитиви. Сред тях били и хора, считани за едни от най-приближените до премиера, пише в новия …