fbpx

Bulgaria ON AIR: Медиците от диспансера за трансплантации в „Александровска болница“ подадоха оставка

Новини
реклама

Изображение гугъл мапс

Единственият в страната диспансер за наблюдение на пациенти, претърпели бъбречна трансплантация, се трансформира в ковид отделение. Това принуди цялото му ръководството да подаде колективна оставка.

Преди дни здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед за реорганизация на всички държавни болници, за да се осигури прием на пациенти с коронавирус. За проблема разказа първо Bulgaria ON AIR.

В диспансера се наблюдават над 600 души от цялата страна. Екипът на телевизията се срещна с един от пациентите – Христина Колева. Пред репортера на Новините ON AIR Александра Иванова жената разказа, че посетила болницата, за да разбере къде ще е редовният ѝ преглед, който предстои след броени дни. Отговор не получила, но се натъкнала на изненадваща гледка. Христина вижда как служители слагат медицинските досиета на всички пациенти в чували и ги местят, но не се знае къде.

„За мен е още по-жестоко и още по-грозно, защото виждам нарушенията“, заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR Христина, която по професия е адвокат по медицинско право.

Екипът на Новините ON AIR се срещна с още една жена, останала без алтернатива след трансформирането на диспансера за бъбречно-трансплантирани пациенти в ковид отделение.

реклама

Кети Виденлиева е медицинска сестра и майка на три деца. Един от синовете ѝ се ражда с бъбречна недостатъчност. След години се налага трансплантация. Заради ниските си доходи жената заминава за Германия, за да изкара пари за трансплантацията на сина си. Когато се връща обаче се оказва, че има рак и синът ѝ принуден да продължи известно време с диализата.

„В момента, в който аз свърших моите химиотерапии, лъчетерапии, тръгнахме за Турция. Там го трансплантираха. Всичко беше успешно и се върнахме в България. Той беше диспансирилизан в „Александровска болница“, в единствената клиника, в която ги наблюдават. И така ходихме ежемесечно на прегледи“, разказа жената в разговор с репортера Даяна Георгиева.

Майката е звъняла в клиниката, за да провери какво ще се случи с контролния преглед на сина ѝ.

„Казват ми: „Клиника по трансплантации няма и ние не можем да ви кажем какво да правите. Няма друга болница. Това е единственото отделение, в което правят прегледи и дават протоколите за скъпоструващите лекарства“, каза в ефира на Bulgaria ON AIR Кети Виденлиева.

Сега единственият шанс за набавяне на нужните лекарства за сина ѝ в следващите месеци е размяна на медикаменти с други трансплантирани през групи във Facebook.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Паническа атака или инфаркт – симптоми, които се припокриват

реклама Снимка pixabay Ако човек има чувство на непреодолим страх, това може да е признак както на паническа атака, така и на инфаркт. Други симптоми, които се припокриват при тези състояния, включват гадене, задух и болка в гърдите. Струва си обаче да се обърне внимание на факта, че болката в …

Новини
Татяна Дончева: Бойко Борисов има нужда от гаранция, че никой няма да го убие

реклама Кадър ТV1 „С приемането на решението за свикване на Велико народно събрание се спира възможност за промяна в правителството. Там точно се циментира правителството. Не е ясно докога стои правителството, защото така е написана Конституцията, че дава възможност за такова тълкуване“, заяви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева пред …

Новини
При поне два симптома и по телефона, личните лекари назначават PCR тестове от днес

реклама Снимка pixabay След месец закъснение, личните лекари с договор със Здравната каса вече могат да дават направления за безплатен PCR тест. Това става възможно след публикуването на анекса на националния рамков договор в днешния брой на „Държавен вестник“. реклама Личните лекари ще издават направление за PCR изследване при наличие …