fbpx

БТВ въстана срещу зачеркването на Чайковски, Сашо Кадиев рецитира Пушкин

БГ звезди

кадри bTV

Единодушно водещите и гостите на популярното предаване „Преди обед“ по bTV се обявиха против изхвърлянето на руските заглавия в афишите на театрите и оперите по цял свят. Темата постави за обсъждане оперната певица Виолета Радомирска, която е позната не само нашата сцена, но също така и в Швейцария и цяла Европа. Тя призна, че за нея е възмутително, че артистите и публиката е лишена от гениалната музика на Чайковски, както и от драматургията на такива световни колоси на драмата като Чехов.

външна реклама

„Операта „Жана д’Арк“ на Чайковски на много места беше веднага заменена с „Жана д’Арк“ на Верди, за да остане заглавието в афиша, но да не е руско произведение“, разказа мецосопраното. Тя допълни, че тази практика е започнала от самото начало на войната в много европейски театри и опери и макар тя да осъжда войната, не вижда причина руската култура да бъде бойкотирана по този начин. Радомирска поздрави специално българските театри и опери, който не са свалили нито едно руско заглавие заради войната.

Рекламистът и общественик Радослав Бимбалов, който е известен с острата си позиция срещу войната в Украйна, режима на Путин като цяло, както и към симпатизантите на Кремъл в България, също заяви, че трябва да има разграничаване. „Руската култура е съществувала векове, даже хилядолетия преди да се появи Путин“, подчерта той.

За него обаче има значение обаче и позициите, които вземат познатите в света руски артисти и изпълнители. Бимбалов обясни, че ако например Филип Киркоров заяви подкрепа за Путин и войната в Украйна, то той трябва да бъде бойкотиран.

Водещите Деси Стоянова и Сашо Кадиев също се включиха в призива да не се зачерква руската култура. Актьорът коментира, че хората, които свалят руските класици от афишите си, ограбват целия с вят. И както може да се предположи, синът на Катето Евро за пореден път пречупи всичко пред личния си опит и преживявания. Той веднага се изтъкна, че участвал театрална постановка на „Дама пика“ от Пушкин, след което най-неочаквано изрецитира едно стихотворение на великия руски поет:

Мъчително се влачат ден след ден

и всеки миг печален умножава

скръбта от тъжната любов у мен

и лудостта мечтите ми смущава.

Но аз мълча с безропотни уста,

проливам сълзи — в тях утеха диря.

Душата ми, пленена от скръбта,

една горчива сладост в тях намира.

О, мой живот! Литни, не те коря.

Укрий се, призрак блед, недружелюбен

В любовната си мъка аз съм влюбен —

и да умра, но влюбен да умра!

външна реклама
БТВ
България ликува: Радослав напусна Фермата

Кадри БТВ След поредица от драматични събития и много глад, най-после стопанството на „Фермата“ се отърва от най-големия дразнител Радо, който в крайна сметка реши сам да напусне, за да запази и малкото останало достойнство у себе си. След като опита с всеки един да промени мнението му и се …

Незабавни статии
Ники Кънчев съобщи скръбна вест: Отиде си Кристи

Кадри ютуб Вестителят на хубави и лоши новини Ники Кънчев и този път остана верен на себе си и отбеляза кончината на голямата звезда Кристи Макви, вокалист и музикант от популярната рок банда Fleetwood Mac. Британско-американската рок група бе една от най-успешните групи на всички времена, продала 100 милиона записи …

Незабавни статии
Сашко заплете нова мистерия

Снимка профил ФБ Бащата на Сашко Александър Цветанов публикува последната творба на детето, която предизвика възхищение у всички. Красивата рисунка показва, че се справя наистина добре и е талантлив малък художник. Още от момента в който се почувства по-добре в болницата грабна боичките. Може би това занимание му доставя удоволствие …

error: Content is protected !!