fbpx

Британски учени от Нотингам: За 48 часа спряхме вируса с билков препарат

Новини
реклама

Снимка pixabay

Британски изследователи от Университета в Нотингам, Агенцията за здравето на животните и растенията и Института за здраве на животните „Пирбрайт“, заедно с колеги от Китайския земеделски университет, установиха, че широкоспектърното антивирусно лекарство тапсигаргин, е ефективно срещу новия коронавирус.

Резултатите показаха не само, че той действа стотици пъти по-ефективно от другите антивирусни агенти, но и че е в състояние да лекува сложни инфекции като коронавирус и грип. Данните за изследването са публикувани в списание Viruses, цитирано от Дарик.

Досега беше известно, че този билков препарат в малки дози активира вроден антивирусен имунен отговор срещу три основни типа човешки респираторни вируси: „студени“ коронавируси, респираторен синцитиален вирус (RSV) и грип А.

Като се има предвид, че острите респираторни вирусни инфекции, причинени от различни вируси, често са клинично неразличими по своите прояви, както и вероятността от комбиниран ефект на няколко вируса, особено през периодите на тяхното сезонно активиране, авторите смятат тапсигаргин за много обещаващ за борба с разпространението на инфекции, включително по време на бъдещи вълни на пандемията.

Резултатите от лабораторни изследвания върху клетъчни култури и животни показват, че тапсигаргинът е ефективен както като профилактично средство, така и по време на активна инфекция. Той предотвратява вирусната репликация в клетките най-малко 48 часа след еднократна експозиция.

Авторите отбелязват, че лекарството е удобно за употреба – то е стабилно в киселата среда на стомаха и следователно може да се приема през устата. Безопасността на лекарството е проверена при тестване на лекарствена терапия за рак на простатата. Фактите за развитието на резистентност към тапсигаргин при вируси също са неизвестни.

Лекарството изпъква и с друго голямо предимство – изследователите обмислят възможността за приемането му както от хора, така и от домашни любимци.

„Настоящата пандемия подчертава необходимостта от ефективни антивирусни лекарства за лечение на активни инфекции, както и ваксини за предотвратяване на инфекция“, се казва в прессъобщението на Университета в Нотингам. Като се има предвид, че бъдещите пандемии вероятно ще бъдат от животински произход и ще се предават както от животно на човек, така и от човек на животно, следващото поколение антивирусни лекарства като тапсигаргин могат да играят ключова роля в контрола и лечението на възникващи зоонозни вирусни инфекции.“

Грипният вирус, новият коронавирус и RSV са глобални патогени, които атакуват както хората, така и животните. Тапсигаргин принадлежи към ново поколение антивирусни лекарства. За разлика от конвенционалните антивирусни лекарства, които са насочени към вируси, той засяга имунната система на гостоприемника и може да се използва за борба със съществуващи и бъдещи човешки и животински вируси.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Едва 5-6% от жилищата в Русе имат технически паспорти

реклама Изображение гугъл мапс Според наредбата изготвянето на паспортите е за сметка на собствениците и е тяхно задължение. Целта е да се установи имат ли сградите конструктивни проблеми, каква е амортизацията им. Това са 65 хиляди са многофамилни сгради на територията на община Русе. До края на 2022 година всички …

Новини
Миро се кандидатира за пътник до Луната

реклама Снимка профил ФБ Преди дни японския милиардер Юсаку Маедзава обяви, че търси осем души, които да го придружат като първи космически туристи до Луната със „СпейсЕкс“. Ето че сред кандидатите вече има и българин. Това сподели самият той в социалната мрежа: Споделената мечта е крайно “заразна” материя… Хората, с …

Новини
Министър Ангелов: Не е логично поредно „затваряне“ на цялата страна

реклама Кадър видео Нова ТВ Той подчерта, че се очакват резултатите от изследването на 600 проби, изпратени в Германия за да е ясно каква е реалната снимка към момента. В областите с най-голям натиск върху лечебните заведения – Кюстендил и Бургас, над 90 % от пробите са с този нов …