fbpx

Божков съди държавата в Страсбург

Новини
външна реклама

Снимка профил ФБ

Актьорът Захари Бахаров претендира 484 000 лв. хонорар за несъстоялите се негови тв участия през 2020 г.

Обявеното в несъстоятелност дружество „Ню Геймс“, през което Васил Божков организираше лотарията си, съди България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

външна реклама

Това става ясно от публикувана на сайта на Софийския градски съд справка по делото за несъстоятелността на
компанията (№699 от 2020 г.)съобщи Mediapool.

Жалбата до Страсбург вече е изготвена и най-вероятно лотарията ще претендира огромни компенсации от държавата, възлизащи на стотици милиони левове, колкото са претърпените щети от дружеството заради начина, по който бе прекратена дейността му – със закон миналата година частните лотарии бяха забранени, лицензите им – отнети, а организирането на лотарийните игри остана единствено в правомощията на държавата.

Междувременно прокуратурата започна мащабно разследване срещу Божков по обвинение, че от 2014 г. е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Според едно от обвиненията той е ощетил държавата с около 700 млн. лв. от невнесени такси за хазарт.

В момента срещу Васил Божков, който от миналата година пребивава в Дубай, са повдигнати общо 18 различни обвинения, но нито едно от тях не е стигнало до съдебна фаза.

Междувременно в началото на юни м.г. от Дубай Божков обяви, че е подал сигнал до прокуратурата, че за по-малко от три години е предал директно на вече бившия министър на финансите Владислав Горанов и на тогавашния премиер Бойко Борисов над 60 млн. лева. по тяхно директно искане и разпореждане. Сигналът му беше изпратен и до още няколко български и чужди институции.

През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите, след като сметките ѝ бяха запорирани от НАП. Дружествата „Ню Геймс“ и „Национална лотария“ АД поискаха да бъдат обявени във фалит.

На 6 януари състав на Софийския градски съд обяви в несъстоятелност „Ню Геймс“. Тогава съдът подчерта в решението си, че законодателят е „нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба, както и на всички контрагенти“, тъй като прави невъзможно плащането на печалби.

В решението се посочваше и че за подобен извод не са необходими някакви специални знания и е достатъчна нормалната житейска икономическа и правна култура, за да може да се предвиди настъпването на подобни „последици, които нанасят допълнителни вреди на стопанския живот в държавата“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
300 лв. помощ за семействата на първокласници и осмокласници

външна реклама Снимка вихрогон.бг Помощта се изплаща на два транша. Първата половина (150 лв.) се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а втората (150 лв.) – в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище. Всички семейства, чиито деца са записани …

Новини
Ники Кънчев с благодарност към Перник: Събрахме над 20 000 лв за Цвети

външна реклама Снимка профил ФБ Ники Кънчев изрази огромната си благодарност към жителите на Перник, които се отзоваха на призива му да помогнат на болно момиче. Бе организиран концерт на който се събра сумата от 20 000 лв. Ето какво още напика той в профила си в социалната мрежа: външна …

Новини
Предупреждение за високи температури днес

външна реклама Снимка pixabay Половин България е с предупреждение за адска жега. Температурите ще доближат на места до 38 градуса. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за опасност от високи температури за 12 области от Западна и Централна България. външна реклама …