Борисов от Брюксел: България ще получи 29 млрд. евро. Има и 200 млн. за бедните райони

Новини
1
реклама

Кадър: Фейсбук/Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов се включи на живо във фейсбук профила си, за да обясни до какъв етап са преговорите в Брюксел. Там евролидерите решават за възстановителния план и за финансовата рамка, пише Novini.bg.

„Стигна се до соломоновското решение 390 на 360 млн. евро грантове и заеми“, обяви Борисов.

От близо 8 млрд. евро грантове в рамките на Механизма за устойчивост ще може да се възползва България.

„Дай Боже с тази пандемия нещата не се усложнят“, каза той.

Разкри, че френският президент Макрон го е подкрепил в искането да се обсъдят общите действия и мерки за медицинския аспект в борбата с COVID-19.

От изказването на Борисов стана ясно, че отпусканите на евросредствата ще са обвързани с върховенството на закона. По думите му той е притичвал до 11-я етаж, за да настоява за средства за най-бедните региони.

„Общият размер средства за България следващите години е близо 29 млрд. евро. Това са повече пари и сме една от малкото страни, които ще получат 2 млрд. евро по новата МФР (многогодишна финансова рамка“, подчерта Борисов.

„Ето за това заслужавам да ми се иска оставката“, каза иронично Борисов и напомни, че преговорите са се водели в тежки условия. А при положение, че общо намаляват средствата в Брюксел, за България ще има повишение.

Европейското финансиране за кохезионната политика също се запазва, изрази задоволство българският премиер.

Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е приятел на България. Канцлерът Ангела Меркел много помогна. Сабастиан Курц също такова изказване направил пред Съвета, „все едно е премиер на България“. На премиера на Холандия също.

„Аз блокирах към 6 ч. И те помогнаха. Моят рекорд за кафета е непобедим вече. Всички ни подкрепиха, поздравиха ни и за Европредседателството“, уточни още Борисов.

В коментара си от Брюксел той припомни отново, че България е в Банкови съюз и Чакалнята на еврозоната. По този начин той изрази задоволство от свършената работа.

За първи път България ще има и 200 милиона лева за бедните райони, заключи Борисов.

реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
МВР за детето в Якоруда: Намерихме го в гората на 13 км от дома му, родителите не дават никаква информация

реклама Изчезналият 2-годишен Мехмед от Якоруда е намерен сам в гората, близо до съседното село. Това е на 13 км от дома му. Тепърва всички детайли по случая ще се изясняват. Това съобщиха местните органи на реда, пише eurocom.bg.   „Здравословното му състояние по първоначални данни е добро. Живо и …

Новини
LifeOnline: Софи Маринова пак ще пее в „Капките“

реклама Снимка ФБ Макар и до старта на „Като две капки вода 9“ да има поне половин година, вече текат преговори с участниците. В ход е и цялостен план за шоуто, което забавлява младо и старо пред екрана по три месеца през пролетта. Първият сигурен участник е Софи Маринова, научи …

Новини
Бойко Борисов: Засега да, правителството остава в този формат

реклама Кадър видео ФБ Засега да, правителството остава в този формат. Вижте, всичко може да се направи в името на България, но когато има диалог, когато има нормално мислещи политици, които вземат предвид мнението на другите. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Бойков, който инспектира строежа на магистрала „Хемус“, пише …