fbpx

Борисов обеща азерски газ на 1 януари

Новини
реклама

Кадър видео ФБ

На 1 януари следващата година в България ще влезе азерският газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици. Каквото зависи от нас сме го направили. Не трябва да има и ден забавяне при строителството на обекта. Затова се работи на пълни обороти. България вече придоби 20% от акциите на терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Така ще има възможност към страната ни и Балканите да потече газ от Юг на Север. Това каза премиерът при обиколката си на обекта, където се изгражда интерконектора България-Гърция.

На нея присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Инспекцията беше предавана на живо в профила на министър-председателя във Фейсбук.

Заедно с тях бе и представител на гръцката фирма „Авакс“, която изпълнява строителството на обекта. Той обясни, че се работи усилено и до края на година ще има сериозен напредък по трасето.

реклама

„Споразумението за строителството е подписано. Банковите гаранции са осигурени, изтъкна премиерът Борисов. Това означава, че трябва да се спазват всички срокове. Разчистената полоса е 145 км.“, посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя допълни, че 104 км. тръби са вече на трасето. 73 км. тръби вече са заварени. Положени са 30 км.
Един километър и шестстотин метра от трасето ще преминат под язовир „Студен кладенец“, както и под река Марица, уточни Борисов.

 

Над 440 души работят на междусистемната газова връзка от двете страни на границата, посочи премиерът.

„Чрез изграждането на този значим проект ще имаме достъп до природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници. Така постигаме 100 процента диверсификация. Проектът ще е от голяма полза за всички българи, както и за нашите съседи“, изтъкна още Борисов.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …