Борисов иска общ медицински протокол за ЕС и предупреди: Есента ще е тежка

Новини
реклама

Продължавам да считам, че ЕС трябва да има общ медицински протокол и да се концентрираме в следващите шест месеца там, където ще бъде най-тежко, обяви премиерът Бойко Борисов преди днешната среща с евролидерите в Брюксел, пише www.dnes.bg.

Както е известно, два дни преговорите не дадоха резултат и продължават и днес. Целта е да има единство по отношение на бюджета на ЕС и разпределянето на парите за справяне с кризата, причинена от коронавиурса.

Премиерът отново подчерта мнението си, че пандемията не си е отишла и европейската икономика търпи загуби.

„Безкрайни дни, дълги нощи, много срещи. Категорично подкрепих снощи колегите, които са за върховенството на закона. Разбира се трябва да се отчитат и страховете на някои държави членки като Словения, например“, коментира Борисов.

„Надявам се да се намери компромисът, за да вървим към многогодишната финансова рамка. Отделните стълбове са изключително важни. Пандемията върлува със страшна сила. Всички казват, че есента ще бъде тежка.

Надявам се да излезем единни и силни и да се справим с предизвикателствата, които и в момента действат. Надявам се днес да успеем“, заяви още премиерът.

По думите му това, което се предлага, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро. Новото съотношение, което се предлага, е 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което тепърва ще обсъждаме, уточни премиерът.

България е една от най-спестовните държави. Дори премиерът Рюте, с когото имаме добри отношения и се подкрепяме, каза: „България е една от най-финансово стабилните държави“. България още не си е позволила да тегли заеми – все още се справяме със собствените си ресурси, похвали се Борисов.

Премиерът обаче призна, че не знае дали ще има решение.

На фона на загубите всяка страна се бори да получи повече пари, а държавите, които дават парите, имат същите проблеми както при нас – в България, Германия, Франция… Проблемите са едни и същи. Полагаме усилия с двустранните срещи, с всички колеги сме добри приятели. Ако сме европейско семейство, трябва да вземем такова решение, че всички членове на семейството да се чувстват защитени и да се чувстват членове на това европейско семейство, заяви още Борисов.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Къци Вапцаров: Карат учителите да преподават като Дарт Вейдър, заслужават по-високи заплати

реклама Снимка ФБ За вдигане на заплатите на учителите апелира Къци Вапцаров. Той си задава въпроса дали с толкова много нови правила, които педагозите трябва да спазват, ще получат и някой допълнителен лев към месечните си възнаграждения. „Само да попитам, учителите сега, като ги карат да преподават като Дарт Вейдър, …

Новини
„Индипендънт“: България протестира от 70 дни, но никой не ѝ обръща внимание

реклама Снимка Петел БГ Близо 70 дни улиците на българските градове са пълни с протестиращи, които се противопоставят на бруталността на силите за сигурност, корупцията на олигарсите и антидемократичните действия на лидера на тази източноевропейска държава. Това пише в коментар Борзу Дарагахи за британският Independent, цитиран от БГНЕС. България е …

Новини
Ева Веселинова: Имам човек до себе си! Млад, красив, добър, любящ

реклама Снимка инстаграм Бившият кадър на Гала Ева Веселинова, избра деня на Вяра, Надежда и Любов, за да разкрие повече подробности за мъжа да себе си. „Днес отдаваме почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Но нека поговорим за любовта“, написа тя в инстаграм, като …