fbpx

Богдан Кирилов: Ваксинираните срещу COVID-19 ще получават сертификат

Новини
реклама

Кадър видео БНТ

Проблемът с транспортирането и съхранението на ваксините у нас е изцяло решен. „Още преди 10 дни България има готовността да приеме първоначалните доставки. Вече има поставени фризери в няколко от регионалните здравни инспекции, като предстои това да се случи във всичките 28. Това е гаранция, че България може да приеме и съхранява в съответствие с разрешението за употреба всички ваксини”. Това каза по БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Предвижда се да се издават сертификати на всички българи, които ще са ваксинират срещу COVID-19. Направената имунизация ще се вписва и в информационната система.

Не се знае дали ще има необходимост, но е предвидено издаването на сертификат, посочи той.

 

Първата ваксина на BioNTech/Pfizer, която се очаква да пристигне в България през януари, има стабилност от 2 до 8 градуса до пет дни, така че при създадената организация личните лекари ще могат да я прилагат спокойно. Не е необходимо в кабинетите им да има специални фризери. Хладилниците, които и сега се използват за останалите ваксини, са достатъчни за гарантиране на условията за съхранение, посочи директорът на агенцията.
Той обясни, че доставката на ваксините срещу COVID-19 е свързана с разрешаването им за употреба от ЕК. В процедурата първо е включена оценка на наличната документация от Европейската агенция по лекарствата, като за първата ваксина на BioNTech/Pfizer становището на Европейската агенция се очаква на 29 декември. След това националните агенции ще имат два дни, за да одобрят продуктовата информация – това е кратката характеристика и листовката за пациента. След това в рамките на един или два дни се очаква ЕК да даде разрешение за употреба на съответната ваксина.

реклама

Това прави възможно първата доставка на ваксини у нас да е в началото на януари, потвърди той. „Реално няколко дни след реализирането на първата доставка, при така създадената организация, е възможно да се стартира ваксинацията”, добави Кирилов.

На първия етап от договарянето ЕК осигурява 1,3 милиарда дози ваксини, като има опция за до 2 милиарда дози. Това е ако всички шест, договорени от ЕК ваксини, получат одобрение за употреба.

За да се използват в ЕС руската и китайската ваксини, трябва да минат през одобрението на Европейската агенция по лекарствата, поясни Богдан Кирилов. Изискване е държавите членки да не стартират самостоятелно национални процедури, уточни той.

Що се отнася до медикамент за лечение на COVID-19, Кирилов обясни, че единственото, което засега има разрешение за употреба в ЕС, е Ремдесивир. В момента текат множество клинични изпитвания за други медикаменти, така че до месеци може да се очакват и други разрешения за употреба.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алибегов: Протест ще има! Отваряме на 1-ви февруари с или без позволение

реклама Кадър видео БНТ Ние ще отворим на 1 февруари дневните заведения и протест пред Министерски съвет утре от 12:00 часа ще има Протест на заведенията, които членуват в двете организации Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, все пак ще има утре пред Министерски съвет. Това …

Новини
„Барселона“ има над 1 млрд. евро дългове

реклама Кадър видео Нова ТВ Футболният „Барселона“ е пред финансов колапс. Според медиите в Испания дълговете на каталунците надхвърлят 1 милиард евро, а над 700 милиона от тях трябва да бъдат върнати в краткосрочно бъдеще. До 30 юни тази година каталунците трябва да погасят 266 млн. евро. Сред тях са …

Новини
Контролата Лудогорец – Зенит пропада заради Ковид-19

реклама Снимка ludogorets.com Лудогорец ще играе срещу БАТЕ (Борисов) в последната си контрола на лагера в Белек. По програма двубоят на 4 февруари трябваше да е срещу Зенит, но поради проблеми в руския тим, свързани с COVID-19, се налага промяната. Зенит въобще няма да пристигне в Турция, а ще остане …