fbpx

БНБ: Всеки ден по един нов милионер в България

Новини
реклама

Снимка вихрогон.бг

Парите на заможните българи в банките се увеличават най-бързо. Само през последното тримесечие на миналата година общата сума на парите в милионерските депозити нараства с близо 15%. За година натрупаните средства в тези влогове се увеличават с над 21%, или с близо 530 млн. лв.

Всеки ден в страната се появява по още един човек с над 1 милион лева на депозит в банка. През последното тримесечие на 2020 г. влоговете на граждани с над 1 млн. лв. в тях са нараснали с 110 броя, показват данните на БНБ, цитирани от „Труд“. Така в края на годината милионерските депозити достигат абсолютен рекорд от 1180 броя.

За първи път общата сума на спестяванията в депозитите на граждани с над 1 млн. лв. във всеки от тях надминава 3 млрд. лв.

 

Явно заради пандемията заможните българи са ограничили луксозните си покупки и екскурзии, което води до ръст на парите им в банките.

Увеличават се средствата и в по-малките депозити на граждани. За година спестяванията на домакинствата в банките нарастват с 5,396 млрд. лв. или с 9,7%, показват данните на БНБ. На второ място по ръст след милионерските депозити са влоговете на граждани със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. За година те нарастват със 17% и достигат 2106 броя. А общата сума в тях се увеличава с 16%.

На следващите места по ръст с много близък резултат са влоговете със суми от 100 хил. до 200 хил. лв. и със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. Броят и общата сума в тези депозити нарастват с над 12% за година. Колкото по-малки са депозитите, толкова по-малко е увеличението на средствата в тях в рамките на година.

Само при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. има спад. За година те намаляват с 423 хил. броя, а общата сума в тях се свива с 28 млн. лв. Това може да се дължи на обединяването на няколко депозита в един по-голям. Но освен това много хора са принудени да изтеглят малкото си спестявания, за да закърпят семейния бюджет.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Гонг: Вили Вуцов е фаворит за треньорския пост в Ботев (Враца)

реклама Кадър видео Нова ТВ Велислав Вуцов е фаворит да смени Тони Здравков на треньорския пост в Ботев Враца, твърди Гонг. Отборът натрупа 8 поредни загуби и в клуба са решили да направят промяна, за да се спре пропадането. Врачани вече са 13-и в класирането, само на две точки от …

Новини
Дават ни на ЧСИ ако не платим за паспорт на жилището, сумата за който е от 100 до 500 лв

реклама Изображение гугъл мапс Единици са старите жилищни кооперации с издаден технически паспорт, а през тази година процесът трябва да бъде завършен. В същото време обаче има и обществени сгради, за които такива документи все още не са издадени, така и за тях ще трябва да се активира обследването. От …

Новини
В листите на ВМРО влизат Жени Калканджиева, Кристина Димитрова и Искрен Пецов

реклама Снимка профил инстаграм   Те са представители на партията СЕК (Средна европейска класа), която има споразумение за подкрепа с ВМРО за парламентарните избори. Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев влизат в листите на ВМРО като гражданска квота. Жени Калканджиева ще е в листата на ВМРО в Хасково – …