Бил Гейтс: Ваксината срещу коронавируса трябва да е за нуждаещите се, не за тези с повече пари

реклама

Ваксината срещу нова коронавирусна инфекция трябва да бъде получена преди всичко от нуждаещите се, а не от тези, които са в състояние да плащат повече за нея, смята основателят на американската технологична корпорация Microsoft Бил Гейтс, предаде Ройтерс.

Това послание Гейтс оповести на онлайн конференцията за разпространението на новия коронавирус, организирана от Международното СПИН общество (IAS).

„Ако позволим разпространението на наркотици и ваксини в полза на онези, които са в състояние да плащат повече, а не на тези хора и места, на които има най-голяма нужда от лекарства, ще получим пандемия, която ще продължи по-дълъг период от време, ще донесе повече несправедливост и ще доведе до повече смъртни случаи “, каза Гейтс, цитиран от БНТ.

Основателят на Microsoft също подчерта необходимостта разпределението на ваксините да се основава не на икономически показатели, а на справедливост. „Задължително е когато има официално утвърдена ваксина срещу коронавирус, лидерите на страните да се разберат за разпределението й. Основни фактори, които трябва да се взимат предвид, са хората, а не собственият капитал на страните“, заключи той.

В началото на юли генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адан Гебрейсиус заяви, че ваксините и терапевтичните средства за коронавирус, създадени в света, трябва да бъдат достъпни за цялото население на планетата. Ръководителят на СЗО се въздържа от прогнози относно възможните срокове за разработване на ваксината.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда ръководят благотворителен фонд, който разполага с приблизително 50 млрд. долара.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
МВР за детето в Якоруда: Намерихме го в гората на 13 км от дома му, родителите не дават никаква информация

реклама Изчезналият 2-годишен Мехмед от Якоруда е намерен сам в гората, близо до съседното село. Това е на 13 км от дома му. Тепърва всички детайли по случая ще се изясняват. Това съобщиха местните органи на реда, пише eurocom.bg.   „Здравословното му състояние по първоначални данни е добро. Живо и …

Новини
LifeOnline: Софи Маринова пак ще пее в „Капките“

реклама Снимка ФБ Макар и до старта на „Като две капки вода 9“ да има поне половин година, вече текат преговори с участниците. В ход е и цялостен план за шоуто, което забавлява младо и старо пред екрана по три месеца през пролетта. Първият сигурен участник е Софи Маринова, научи …

Новини
Бойко Борисов: Засега да, правителството остава в този формат

реклама Кадър видео ФБ Засега да, правителството остава в този формат. Вижте, всичко може да се направи в името на България, но когато има диалог, когато има нормално мислещи политици, които вземат предвид мнението на другите. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Бойков, който инспектира строежа на магистрала „Хемус“, пише …