fbpx
Блиц Новини

Кадри: БТВ

Йовка Димитрова, която работи като читалищен секретар и библиотекар в родното си село Мадара, предизвика много коментари с участието си в „Стани богат“ във фейсбук страницата на предаването. Представянето й доведе до реакция дори от водещия Михаил Билалов.

Причината бе, че й бяха зададени три поредни въпроса, свързани с книги, но тя не знаеше отговора. В началото на играта си участничката разказа, че в библиотеката й имало 14 000 книги. За нейна радост много хора я посещавали да четат, но младото поколение правело това по-малко.

След като мина през питанията за първа сигурна сума от 500 лева, й бе зададено шестото: „Къде се развива действието във фентъзи романите на Джон Толкин?“ – Нарния, Фанагория, Средната земя или Римската империя.

„Да видим сега кой не е чел. Имаме го в библиотеката, но не харесвам фентъзи романи“, възкликна дамата и повика кръстницата си Юлия, която бе неин жокер от публиката. Оказа се обаче, че и тя не знае. „Двоумя се между Фанагория и Нарния. Но може да е и Средната земя“, каза Юлия.

Тук водещият Михаил Билалов попита: „Вие за кое сте?“ „Ние сме за Фанагория, но може да е и Средната земя“, каза Йовка Димитрова. Затова поиска поиска и жокер „50:50“, като с негова помощ правилно маркира Средната земя в конкуренцията на Римската империя.

Участничката заключи 1500 лева като втора сигурна сума, а въпросът за нея бе: „През 1921 г. Едит Уортън става първата жена, която е удостоена с коя престижна награда?“ – Оскар, Пулицър, Нобелова награда или Грами.

Билалов попита коя награда за какво се дава, а библиотекарката отговори: „Оскар е за кино, Грами за пеене. Пулицър… Пулицър май за някакво изобретение беше, да не се изложа. А нобеловата награда е за голямо постижение“.

Тя реши да се обади на приятел – Александър Димитров от Димитровград, който й бил девер. Той в последния момент каза Пулицър и участничката му се довери, като това бе верният отговор. „Тази награда й е връчена за нейния роман „Невинни години“. Пулицър е за всичко, което е писано – статии, стихове, дори и графика“, каза й Билалов.

Въпросът за 2000 лева бе: „В коя книга от Стария завет се казва, че „който трупа познание, трупа печал“?“ – Изход, Еклисиаст, Числа или Битие.

„Тези чела ли си ги?“, пита Билалов, а отсреща получи отрицателен отговор.

„На библиотекар задаваме трети пореден въпрос, свързан с книга“, подчерта той, а малко след това с усмивка й каза с учителски тон: „За следващия път четирите книги – наизуст“.

Димитрова маркира Битие, без да знае отговора, но каза, че има сигурна сума от 1500 лева и реално няма риск.

Тук Билалов реагира малко странно: „Йовке, имам удоволствието… тоест една лоша новина за тебе – това е грешен отговор“, и добави, че верният е „Еклисиаст“.

Представянето на библиотекарката предизвика много коментари във фейсбук страницата. Ето и част от тях:

„Как може да каже Фанагория ? Вдигнах кръвното. Библиотекар, би трябвало да има знания за създаване на Българската държава! Дано да прочете моя коментар! Излагация!“

„Библиотекар да не знае за Пулицър???“

„Язък за 14-те хиляди тома книги!“

„Работи в библиотека, не знае каква награда е Пулицър. За изобретения била. Предният въпрос пак в нейната сфера, пак точно това пропуснала…“

„Как може да викаш за помощ във въпроса за Толкин жена 60+ ????!!!!!!“

„Преди време участваше също една библиотекарка, която беше скарана с книгите. Сега те не четат, а пазят книгите и отключват и заключват библиотеките“.

„Библиотекарката получи 3 въпроса тясно свързани с книгите, на които не можеше да отговори….“

Преди нея на стола на богатството седна доц. Николай Цеков, който работи в БАН.

След първите пет въпроса той бе попитан: „Кой е председател на Консултативния съвет за национална сигурност в България?“ – президентът, премиерът, омбудсманът или председателят на Народното събрание. Участникът веднага маркира вярно отоговор „А“.

Питането за 1500 лева бе „Коя е Неизвестната от Сена, чието изображение краси бохемските къщи в Париж от началото на ХХ в.?“ – Актриса, Модел, Удавница или Баронеса, на което той много бързо се ориентира към удавница и така продължи напред.

„Какво държат в ръце участниците в популярния в Саудитска Арабия ритуал арда?“, бе следващия въпрос на Билалов, който даде опциите Коран, Броеница, Сабя и Котка. Доцентът посочи, че няма какво друго да е освен сабя, за което се аргументира, но в крайна сметка реши да се подсигури с жокер „50:50“, с чиято помощ си затвърди предположението и посочи правилен отговор – сабя.

Въпросът за 3000 лева бе „Как е днешното име на град Вирит, в който Св. Георги убива змея?“ – Йерусалим, Бейрут, Назарет или Петра. Цеков поразсъждава и се насочи към Йерусалим и Назарет, но отново реши да се подсигури, обаждайки се на дъщеря си Цвета Цекова от София.

Тя го изненада с Бейрут, той я послуша и това се оказа правилно решение.

Последва питане №10: „Какво има на площта от близо 200 кв.м., завинаги дадена под наем на Великобритания в Окракоук, Северна Каролина?“ – Посолство, Гробище, Футболно игрище или Манастир. Участникът се насочи към гробище, но повика за подкрепа жокера си от публиката Юлиан.

Той също прецени, че може да е гробище, но не изключи футболното игрище. Доцентът обаче не пожела да рискува и си тръгна с 3000 лева.

Извън играта маркира посолство, но се оказа, че вярно е първоначалното му предположение – гробище.

БТВ
Студент стигна до въпрос за голяма сума в „Стани богат“

Кадри: БТВ Силна игра в „Стани богат“ направи студентът по право Живодар Костов от Стара Загора. Неговото участие стартира още в снощния епизод, когато отговори на първите седем въпроса. Тогава обаче „изгърмя“ два от жокерите си само на един въпрос. Поради тази причина днес заключи 2000 лева като втора сигурна …

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

error: Content is protected !!