fbpx

„Барометър“: ГЕРБ ще бие на изборите

Новини
1
външна реклама

Кадър видео Нова ТВ

„Барометър“, който тотално не позна миналите избори, излезе с ново проучване, което отново дава категорична победа на ГЕРБ.

На фона на динамично променяща се обстановка нагласите за гласуване търпят леки промени, но прогнозите отново са за шест-седем партии в следващия парламент и несигурност в създаването на стабилно правителство.

външна реклама

Няколко обективни фактора през изминалите седмици оказват влияние на избирателите – американските санкции по закона „Магнитски“, относително вялата кампания, която се провежда от политическите сили в момента, фокусът върху действията на служебното правителство и позицията на България спрямо кандидатурата на Македония за еврочленство, на фона на осезаем за избирателите външнополитически натиск, пише Епицентър.

След началото на предизборната кампания, през периода 18-23 юни, „Барометър България“ проведе стандартизирано телефонно интервю сред 860 пълнолетни български граждани на територията на Република България.

Въпрос 1: Ще гласувате ли на предсрочните избори на 11 юли 2021 г.?

Последните седмици не оказват драстична промяна в нагласите на избирателите дали изобщо да гласуват на изборите на 11 юли 2021 г. Наблюдава се съвсем леко покачване на броя твърдо решили да отидат до избирателните секции, но се запазва относителния дял на колебаещите се, които могат да окажат влияние върху резултатите от вота.

Въпрос 2: За коя политическа формация ще гласувате на предсрочните избори на 11 юли 2021 г.?*
*Въпросът е зададен на всички отговорили с „Да със сигурност“ и „По-скоро да“ на първия въпрос.

Три седмици преди изборите ГЕРБ е първа политическа сила с 22,5%, макар да търпи негативи – донякъде като вторичен ефект от санкциите „Магнитски“, които разколебават избирателите, но и заради относително вялото участие на лидера си в предизборната кампания, както и противоречивата му позиция по отношение на членството на Република Северна Македония в Евросъюза при срещата му със Зоран Заев – тема, която се оказва доста чувствителна за голяма част от избирателите и към която те имат ясно изразена позиция.

Втори са „Има такъв народ‘‘ с 18,2%, като трябва да се има предвид, че в случая скъсената дистанция не се дължи на действията на партията на Слави Трифонов, която почти отсъства от кампанията, а лидерът ѝ официално се отказа от депутатско място. Резултатите на тази политическа формация ще бъдат доста непредвидими до самите избори, защото трябва да се има предвид, че от една страна тя има потенциала да привлича т.нар. колебаещи се избиратели и „наказателен вот“, но от друга страна точно този тип гласоподаватели остават абсолютно непредсказуеми до самия изборен ден.

БСП месеци наред се сблъскваха с негативна тенденция по отношение на подкрепа от страна на избирателите и отбеляза един от най-лошите си резултати на последните 20 години, но запазва стабилни позиции на финалната права преди 11 юли. По всяка вероятност БСП отново ще се нареди трета, като поне за момента успява да повиши леко резултата си дори и при потенциалния отлив на избиратели към новата крайно лява формация на Жан Виденов.

ДПС могат да разчитат на 11,6% от вота в България. Посещението на лидера им Мустафа Карадайъ в Република Турция предизвика остри реакции в рамките на България, но то демонстрира подкрепа на Реджеп Ердоган за ДПС, което консолидира електората им и със сигурност ще повиши резултата им. Това е и знак за силен вот за формацията в рекордно високия брой в секции в Турция, който допълнително ще засили позициите на партията в България.

Въпреки амбициите си „Демократична България“ няма да успее да изпревари ДПС. В рамките на страната формацията може да разчита на 9,1% от вот, като макар надеждите им да са насочени към да традиционните „сини“ избиратели от 90-те години, за момента подкрепата им е съсредоточена предимно сред либерално и крайно либерално настроените избиратели в големите градове.

Доколко ще успеят да повишат резултата си зад граница – ще си проличи на 11 юли, но трябва да се има предвид, че при изборите през април формацията беше значително изпреварена от „Има такъв народ“ именно в битката за гласовете от чужбина.

Според данните за нагласите в страната ,,Българските патриоти‘‘ също ще бъдат фактор в бъдещия парламент. Макар че в политиката правилата на математиката не важат, възродената патриотична коалиция към момента привлича подкрепата на 6,4% от избирателите и се превръща в лице на значимия дял от патриотичния и националистически вот в страната, който беше останал без представителство при предишните избори.

Последната формация, чието присъствие в парламента зависи изцяло от колебанията на избирателите, е „Изправи се! Мутри вън“. Въпреки всичките си усилия да събере протестен вот с действията си срещу предишното правителство сред избирателите с най-крайни, почти анархистични възгледи, към момента формацията е на границата на бариерата с 4,3%.

Характеристики
Период на провеждане на изследването: 18.06-23.06.2021 г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на територията на България с избирателни права
Обем на извадката: 860 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Престанете с това грозно повтаряне Българска студентка разкри…..

А на снимката мъж… Е….

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ясновидката Алия с много лоша прогноза за страната

външна реклама Кадър Стандарт „Бoг e eдин. Caмo нaимeнoвaниeтo, кoeтo ниe хoрaтa му дaвaмe, e рaзличнo. Турцитe гo нaричaмe Aллaх. Виe бългaритe гo нaричaтe Иcуc, a в други чacти нa cвeтa cи имaт други имeнa зa бoг. Кaктo и Бoгoрoдицa e eднa, нямa другa, нo пaк ce нaричa пo рaзличeн …

Новини
НАП погна интернет търговците

външна реклама От НАП припомнят, че с данък не се облагат единствено продажбите в интернет на лични употребявани вещи, например, ако продавате старите си ски обувки или използвано детско столче, не се дължи налог. Националната агенция за приходите ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи от търговия …

Новини
Николай Денков: Ако има нарастване на случаите, минаваме на ротационен принцип

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Това, което в момента се очертава едно второ плато, което е малко по-високо от ситуацията на 15 септември. Много е важно следващите две седмици как ще се развият нещата“. 211 паралелки са под карантина, в това число влизат групи в детските градини, съобщи министърът …