fbpx

Бареков и съпругата му също имат офшорка, показват „Досиетата Пандора“

Незабавни статии
външна реклама

снимка: Фейсбук/Николай Бареков

Бвшият телевизионен водещ и залязъл политик Николай Бареков е поредната фигура в от българския обществен живот, която се оказа забъркана в скандала, породен от огласяването на „Досиетата Пандора“. Според българските партньори в разследването, в сехамата с неговата офшорна фирма са заплетени наговата съпруга Мария Календерска, а също и още две жени от екипа на бившия евродепутат.

Календерска обаяви, че разкритията, появили се първо в онлайн изданието bird.bg, са лъжа. Аз и мои дружества нямаме банкови сметки в чужбина. Нито сега, нито в миналото. Нямаме и собственост или имоти в чужбина. Нямаме кредити към български или чуждестранни банки.
Всичките ни банкови сметки са декларирани пред българските власти. Тя обяви също така в, че ще съди изданието, което твърди обратното.

външна реклама

В „Досиетата Пандора“ обаче има данни Календерска е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, като не я е декларира пред КПКОНПИ, въпреки че по това време е била член на ръководството на партията „България без цензура“. Бареков, като лидер на партията, също е трябвало  да обяви тази собственост на семейството му. Той обаче  не е декларирал актива на Календерска нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент, съобщи bTV, позовавайки се на bird.bg.

Офшорната фирма  е свързана с дружеството „Инвестиция.БГ“ ЕАД.  Тя пък нашумя  покрай къщата в Драгалевци,  където живееше Бареков. На 12.12.2013 г. фирмата придобива имота за 977 915 лв. Тогава собственици на „Инвестиция.БГ“ се явяват Магдалина Христова, Тина Веселинова и Иванка Неделчева. По-късно Магдалена Христова става член на контролния съвет на партията на Бареков, а Иванка Неделчева е негов личен PR.

През пролетта на 2014 г. Бареков заяви пред медиите, че плаща по 1000 евро наем за къщата си. По данни на разследването, Sirius Investing е създадена на 09.10.2014, а на 28.10.2014 г. тя придобива акциите на „Инвестиция.БГ“. Прехвърлянето на активите на „Инвестиция.БГ” на Sirius Investing се случва два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП, което става факт на 23.12.2014 г. Възбраната е вдигната на 13.04.2016 г.

От информацията, налична в „Документите Пандора“ се вижда, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на Sirius Investing Limited. В българския търговски регистър обаче няма никаква следа от този факт, посочват авторите на разследването. Там фирмата е вписана със собственик фидуциарната фирма „Мултисърв Лимитид“ и остава така до 2019 г. Sirius Investing държи акциите на “Инвестиция.БГ” до 28.05.2019, когато ги джиросва на Мария Олева Календерска.

Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г.

От наличната информация става ясно още, че докато е била собственик на Sirius Investing, Календерска става официален партньор в живота на бившия евродепутат Николай Бареков. Това го задължава да декларира и активите на съпругата си, но Sirius Investing не се открива нито една от имуществените му декларации пред КПКОНПИ.

 

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Мария Игнатова смени Нойзи с друг мъж

външна реклама Кадър Мария Игнатова, Инстаграм Мария Игнатова безспорно е една от най-харесваните, но и най-обсъжданите дами в родния шоубизнес. Връзката й с Рачков бе тема номер 1 в светските издания и клюкарските сайтове външна реклама Сега обаче тя не слиза от светлината под прожекторите. Голяма изненада събуди факта, че …

Новини
Кирил Петков: До дни България може да има ново правителство

външна реклама Тази вечер финалният документ за коалиционното споразумение ще бъде изпратен към партийните централи. Те ще имат няколко дни да го одобрят. „Имаме доста кандидати, които ще предложим”, добави той До дни България може да има ново правителство, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков. Това ще бъде възможно, …

Новини
Лили Иванова: „Заливана“ съм от обич и омраза

външна реклама Кадър видео БНТ „Мисля, че това бе най-дългото ми отсъствие от сцената. Никак не ми бе приятно. Светът е много различен. Не съм отчаяна. Но ние трябва да сме готови да посрещнем всяко предизвикателство“, това заяви голямата Лили Иванова в първото й телевизионно интервю след 3-годишно отсъствие от …

driving theory test uk