fbpx

Банките вдигат лихвите по кредити

Новини

Снимка вихрогон.бг

Наблюдава се трайна тенденция към увеличение на лихвите по изтеглените кредити и в същото време депозитите клонят към отрицателни нива.

През юли средният лихвен процент по кредитите на бизнеса с размер до един милион евро, договорени в левове, се увеличава с 0,02 процентни пункта до 3,04 на сто, а по тези над 1 млн. евро – с 0,64 процентни пункта до 2,76 на сто, съобщават от Българската народна банка.

външна реклама

Средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, се повишава с 0,15 пр. п. до 2,72 на сто, а по кредитите над 1 млн. евро – с 0,09 пр. п. до 2,79 на сто.

През юли 2021 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове се повишава с 0,62 пр. п. до 8,43 на сто, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0,67 пр. п. до 9,06 на сто. При жилищните кредити в левове средният лихвен процент намалява с 0,01 пр. п. до 2,73 на сто, а ГПР по тези кредити остава непроменен на ниво от 3,01 на сто.

Средният лихвен процент при кредитите по кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове запазва нивото си от 20,27 на сто.

През юли 2021 г. в сравнение с юни 2021 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет (ДДМ) в левове нараства с 0,07 пр. п. до -0,19%, а по тези в евро – с 0,04 пр. п. до 0.01 на сто.

През юли 2021 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава с 0,03 пр. п. до 0,05 на сто, а по тези в евро – с 0,01 пр. п. до 0,04 на сто.

Средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове спада с 0,07 пр. п. до 0,17 на сто, а по тези в евро – с 0,30 пр. п. до 0,22 на сто.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

БГ звезди
Ученички на Кобилкина побъркаха мъжете на плажа във Варна

Кадри видео ФБ профил Наталия Кобилкина Интересна случка сподели с приятелите си в социалната мрежа млад лекар Емил Стоимено, пребиваващ в един от курортите край Варна – Слънчев ден. Спокойната му почивка в елитния курорт на брега на морето е нарушена от напористи дами с различни искания към него. външна …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!