Банкер: Съдът отмени запори, наложени от НАП за 300 млн. лв. на фирма на Божков

Новини
5
реклама

Снимка профил ФБ

С окончателно решение софийският административен съд отмени запори върху банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори, суми на доверително управление в банка, както и 16 автомобила, предаде banker.bg.

През март фирмата на „Ню геймс“, чрез която Божков оперираше „Националната лотария“, поиска от Софийския градски съд да я обяви в неплатежоспособност и несъстоятелност. От молбата на дружеството до съда става ясно, че дружеството не може да извършва никакви плащания, тъй като всичките му банкови сметки са запорирани със заповеди на Националната агенция за приходите.

НАП е наложила тези запори на основание двата акта за 273.150 млн. лева, издадени от Държавната комисия по хазарта и представени като задължение към държавата. Данъчните са поискали запор за сумата от 27.6 млн. лв. като обезпечение по бъдещ иск.

Второто решение касае постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки, издадено публичен изпълнител. Става въпрос за обезпечение от 22,5 млн. лв. Запорът е наложен с мотив неплатен корпоративен данък на „Ню Геймс“.

реклама

„На първо място датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията, почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки. Основателни са доводите на жалбоподателя, че в рамките на няколко работни дни ревизиращите органи не са могли да определят предполагаемият размер на задълженията, както и и наличието на предпоставки, че събирането на вземането ще бъде затруднено или невъзможно. Искането е с бланкетно съдържание и е немотивирано. Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове до извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лева. От ответника не са представени доказателства, че към датата на издаване на процесното постановление са извършени действия по събиране на доказателства в хода на възложената ревизия. Т.е. не е установено с какви изходни данни са разполагали органите по приходите преди възлагането на ревизията относно предполагаемите задължения на дружеството, а също така и какви са новоустановените факти и обстоятелства след възлагането на ревизията. Единственият мотив в искането за налагане на предварителни обезпечителни мерки е, че е налице съществено разминаване между декларираните приходи от продажби и това ще доведе до допълнителни задължения за корпоративен данък в размер на 22 528 044 лева. Същият не е подкрепен с доказателства„, казват магистратите.

В съдебното решение се казва също, че липсват и доказателства за това дали запорът на банковите сметки в посочените търговски банки е наложен, защото по делото се съдържа само доказателства за изпращане на запорното съобщение, но няма доказателства, че запорът е реално наложен.

„Директорът на ТД на НАП не е съобразил дали обезпечителната мярка е подходяща и дали съответства на обезпечителната нужда, респективно на това дали съответства както на предполагаемото задължение, така и дали запорираните суми не надхвърлят значително обезпечителната нужда /предполагаемия размер на задължението/“, се посочва още в решението на съда.

реклама
loading...

Как да има коментари,народа сё забьрка от вашето ,,Тука има, ука няма“!
Само едно сё питаме:ще има ли оправия в тази дьржава?
Не ви ли дожаля бе от високите постове,не сё ли питате,кьде ще идат вашите души,не ще ли понесат вашите деца грешките Ви.Осьзнайте сё,замислете сё!

Защо Хвърляте само прах в очите на хората.Та Божков е един от мафиотите в управле нието зад него стоят всички мафиоти.израза че парите говорят е най силно вгълбен в България.

И ще осъди България в Страсбург за своеволията на гъзоблизците.

Ако и това стане, ще призная , че наистина живея в пропаднала държава!

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
Мика Зайкова пред Фрог: 2,5 млрд. лв. отидоха за глупости, а за преизчисляване на пенсии нямало

реклама Снимка Вихрогон.бг Това каза икономистът и анализатор Мика Зайкова, която коментира за Фрог Нюз изказването на социалния министър Деница Сачева, че държавата няма достатъчно пари, за да бъдат преизчислени пенсиите догодина. А няма? Похарчи 2 млрд. и половина за глупости, обаче за преизчисляване на пенсиите нямало пари. Ако искаме …

Новини
1
Фандъкова: Полицията ще следи за носене на маски, когато на открито има струпване на хора

реклама Снимка профил ФБ От утре носенето на маски на открито става задължително. Контролът за спазване на мерките ще се затегне и полицаите ще бъдат инструктирани, каза Йорданка Фандъкова. Според нея разхождането сутрин рано в парка не изисква маска, ако няма хора наоколо, но това било лично нейно мнение. „Смятам, …

Новини
Цените на хранителните продукти тръгнаха нагоре

реклама Снимка pixabay Забелязва се около 50% поскъпване на основни хранителни продукти по магазините. Докато големите вериги могат да си позволят повече промоции за да привлекат клиенти, не така стои въпроса с малките квартални магазинчета, които логично остават празни. Още един плюс за веригите е, те те могат да си …