Българския хелзинкски комитет осъди главния прокурор Иван Гешев за отказана информация

Новини

Главният прокурор Иван Гешев е осъден от Българския хелзинкски комитет (БХК) заради отказа му да предостави списък с наименованията на указанията и инструкциите, издадени от него към прокурорите, съобщиха от правозащитната организация, като посочиха, че решението на Административния съд София – град (АССГ) е окончателно и не подлежи на обжалване.
Магистратите всъщност отменят мълчаливия отказ на главния прокурор да предостави на БХК списък с наименованията на издадените от него указания и инструкции до подчинените му прокурори в цялата страна. „Това са общи за всички прокурори актове по методическото ръководство на прокурорите, уреждащи редица въпроси, свързани с работата им по различни производства. Някои от тях са публикувани в сайта на прокуратурата, но други – не“, обясняват от БХК.
Според организацията за съществуването на тези актове на обвинителите българските граждани могат да научат, когато са споменати в различи доклади или в постановления, но не и какво е истинското им съдържание.
„Така част от нормите, които уреждат работата на прокурорите, остават скрити, а законосъобразността на прилагането им – неясна. Сред тези актове са такива, уреждащи деловодната дейност, случайното разпределение на преписки и дела, надзора над изпълнението на наказанията, участието на прокурорите в административни дела и други“, дават юристите от БХК.
С решението си съдът е осъдил прокуратурата да плати и разноските по делото в размер на 510 лв., съобщават още от комитета.
В изпълнение на съдебното решение зам. главния прокурор Красимира Филипова е изпратила до БХК линк към сайта на прокуратурата, твърдейки, че на него са публикувани всички подобни актове на главния прокурор. „В действителност обаче редица са откриваемите от различни източници актове, които не са публикувани на изпратената хипервръзка“, твърдят от организацията.
Адвокат Диана Драгиева от БХК коментира, че „не може да се каже какъв е действителният брой на непубликуваните на интернет страницата на прокуратурата актуални актове на главния прокурор, издадени въз основа на неговите правомощия по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, доразвити в чл. 136, ал. 5 Закона за съдебната власт“.
„Факт е обаче, че тези актове с неизвестно за обществото съдържание, са задължителни за всеки прокурор – включително за този редови прокурор, за когото Конституционния съд не вижда конституционна пречка да започне разследване срещу главния прокурор. Стои въпросът кой и как следи за пълното съответствие на актовете на главния прокурор с Конституцията и законите на страната, след като той тенденциозно крие дори изчерпателния списък на техните наименования“, казва още Драгиева.
От БХК заявяват, че задължението на прокуратурата все още не е изпълнено, въпреки съдебното решение и заради това ще продължат да настояват да получат информацията по законен ред.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов пусна снимка с невинните си внучета и намекна, че се готви за Оставка

Снимка Бойко Борисов, Фейсбук Намек че се готви за оставка. Така масово бе изтълкуван последният пост на Борисов във Фейсбук. Държавата се тресе от протести в очакване на решението му. Премиерът обаче до последния момент търси някакъв друг изход от политическата криза. Борисов пусна сника с внучетата се и обяви, че е …

Новини
Борисов с внуците: Време за техните усмивки и моите решения!

Снимка Фейсбук Премиерът Борисов публикува мила снимка с внуците си Иван и Бойко в личния си профил във Фейсбук. На фотоса примерът е с фланелка на любимия си футболен отбор Челси. Във видимо добро настроение Борисов е обграден от внуците, но пък и загатва, че е време да вземе важни …

Новини
ЕК очаква ваксина срещу COVID-19 до края на годината

Снимка pixabay Европейската комисия има основания да смята, че първата ваксина срещу коронавирус ще се появи в края на тази година или в началото на следващата година. Това заяви еврокомисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес в интервю за германския вестник Handelsblatt, пише Дарик. „В момента все още е рисковано …