Български производител: Електрическите велосипеди са транспорта на бъдещето

Новини

Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов. Като ръководител на една от големите фирми, произвеждащи велосипеди, той е изключително радостен от факта, че България вече заема едно от водещите места по направата на колела.

Две са причините – традиционната трудолюбивост на българина, както и здравата и положителна конкуренция между колегите, които произвеждаме велосипеди в България. Радвам се, че у нас имаме Асоциация на производителите на велосипеди. В нашето здравословно конкуриране успяхме да изведем България до едно от водещите места. Без особени традиции във велоиндустрията през 90-те години, сега сме водещи, а в България се произвеждат едни много качествени велосипеди“, категоричен е той.

Това се дължи на огромното търсене на западния пазар. Електрическият велосипед бележи огромен ръст в Европа и по света. Той дава нови възможности на хората, особено на тези, които са в не толкова добра физическа кондиция. Откриват се и нови хоризонти за хората, които постоянно карат. Има нови генерации велосипеди – градски, планински, шосейни. Те дават много по-големи възможности, а за мен това е транспортното средство на бъдещето, защото е екологично и удоволствието от карането е страхотно. В България навлизат малко по-трудно, поради ценовото съотношение, но имаме голям потенциал да се продават у нас“, разказа още Драгомир Кузов.

По данни на асоциацията им, споделя производителят, годишно у нас се правят над 800 000 велосипеда, а на над 200 000 от тях са електрическите.

Някои от фирмите временно бяхме спрели производството. Имаше и намаляване на състава на работещите. За радост, след това, пазарът се отвори“, сподели Драгомир Кузов, според когото епидемията е помогнала на хората да преоткрият велосипеда като начин на придвижване, както и като здравословен начин на живот. „В момента магазините са ни поизпразнени, което очаквам да го обърнем в трайна тенденция. В България имаме много да наваксваме и да гоним европейците по начин на ползване на велосипеда“, смята той.

Според Драгомир Кузов, едно от първите неща, които трябва да направим при желание да си закупим велосипед, е да се вслушваме в съветите на професионалните консултанти в магазините. Съветът му е простичък – колелото е като дреха, трябва да ти бъде по мярка. „Трябва да се подбере правилният велосипед. Първо – къде ще се ползва и второ – неговият размер“, съветва още мъжът.

Думите му се потвърждават и от механика Любо Тодоров. „Едно от най-ключовите неща е да търсиш това, което е подходящо за теб“, смята експертът. Той съветва, при покупка на велосипед, да се вземе предвид най-вече начинът на каране – дали той ще се използва за всекидневно за придвижване в градска среда, за спорт, за каране в планината, за туризъм или за нещо друго, защото всичко това е от значение за правилния избор. Второ – техническите характеристики, като размер, окачване и други.

Професионалният механик отправя и някои съвети за поддръжката на велосипеда. „В най-общи линии – опитвайте се да поддържате велосипеда чист. След каране почиствайте основните неща – верига и другите важни елементи. Поддържайте добро налягане в гумите. Но не се престаравайте в почистването. Велосипедът не изисква да бъде обилно къпан след всяко каране“, категоричен е той.

Съветът му е – важната част от поддръжката трябва да се прави от професионалист, а посещението в сервиз трябва да бъде минимум веднъж годишно. Спорт, лесен начин на придвижване, здравословен живот – всичко това е велосипедът.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Увеличават се с 10% цените за личните лекари, специалистите и зъболекарите

Снимка pixabay С подписания в петък анекс към Националния рамков договор 2020-2022 г. се увеличават средствата за здравеопазване. Това съобщи на брифинг здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, съобщи Инвестор. Анексът предвижда увеличение средно с 10% на цените на всички клинични пътеки, както и допълнителни 20 лв. към всяка пътека …

Новини
Гръцки и турски военни кораби са участвали в сблъсък в Средиземно море

Изображение Гугъл Мапс Гръцки и турски военни кораби са участвали в сблъсък в Средиземно море Гръцки и турски военни кораби са участвали в малък сблъсък в сряда в източната част на Средиземно море, съобщи източник от министерството на отбраната на Гърция, описвайки случая като „инцидент“, предаде Ройтерс. Турският сеизмографски кораб …

Новини
Татяна Дончева: Борисов иска да разджурка ситуацията, за да се спаси

Неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси от страна на премиера. Идеята за свикване на Велико народно събрание не е лоша. Това заяви пред БНР лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. „За да се свика ВНС обаче е необходимо …