fbpx

Българката Ева успя да избяга от талибаните след побой и опрян автомат в челото ѝ

Новини

кадри Нова телевизия

Българката Ева Пилософ разказа от първо лице какво значи да избягаш от талибаните след завладяването на Кабул. Тя и съпругът ѝ, който е пакистанец, успяват да стигнат до самолета за евакуация с помощта на български дипломати, като по пътя към летището са бити жестоко, удряни с приклада на автомат, а в един момента до челото ѝ е опряно и дулото на оръжието. Това разказа Ева Пилософ пред Нова телевизия.

Българката, която преди това живее в Дубай, отива в Кабул като консултат в международно училище. Тя намира призванието си в Афганистан, където грамотността е едва 14% и поема поста академичен директор на група училища . За нея завземането на Кабул от талибаните идва като шок.

външна реклама

„В събота вечерта си стояхме в училище на една зелена поляна и ядохме сладолед до 8 вечерта… И в неделя всичко се обърна с главата надолу. Аз отивах на работа, приключихме изпита на децата бързо, започнахме да изнасяме децата от училище, градът се задръсти. Всичката армия и полиция изчезна. Те просто се стопиха в униформите си. просто имаше униформи на улицата, хората ги нямаше. Колите им там, с ключовете на таблата и униформата е на земята. Охраната дори на училищата изчезна, само намерихме униформите хвърлени в разни канавки“, споделя Ева.

Следват няколко неуспешни опита да се доберат до летището в Кабул и да пресекат границата с Пакистан. В крайна сметка от фирмата, за която работи, успяват да ѝ осигурят кола с шофьор за да успее да се качи на самолет, който извозва българите с помощта на посолството ни. По пътя Ева и съпругът ѝ са свалени от колата, бити са със шалове, в края на които са увити камъни. Постоянно казват на Ева да седне, но тя не изпълнява защото се страхува, че ще бъде смазана от тълпата. В един момент опират автомат в челото ѝ. Тогава друга жена се застъпва за нея.

С огромни усилия семейството стига до пост на НАТО. Когато установяват, че е европейка и я пускат, хората около нея започват да я дърпат да ги вземе със себе си, а също и да бутат в ръцете ѝ бебетата си. Ева Пилософ успява да качи на борда на самолета съпруга си и жената, която се е застъпила за нея, изправяйки се лице в лице с талибаните.

 

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

БГ звезди
Ученички на Кобилкина побъркаха мъжете на плажа във Варна

Кадри видео ФБ профил Наталия Кобилкина Интересна случка сподели с приятелите си в социалната мрежа млад лекар Емил Стоимено, пребиваващ в един от курортите край Варна – Слънчев ден. Спокойната му почивка в елитния курорт на брега на морето е нарушена от напористи дами с различни искания към него. външна …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!