fbpx

Българите в чужбиня губят 9.3 милиона евро от надвнесени данъци

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Всеки, който работи законно в чужбина, има законно право да си поиска надвнесените суми, както и да се възползва от всички социални гаранции и права, които му предлага съответната държава.

Българите, които са работили в чужбина през 2020 година, и след това са се върнали в страната, са „забравили“ да си приберат общо над 9.3 милиона евро от надвнесени данъци. Причините са няколко:

външна реклама

неинформираност, че има опция да им бъдат върнати надвзети данъци;

страх, породен от митовете, че връщането на данъци лишава човека от други социални добавки и облекчения, както и от възможност да работи в чужбина;

притеснения, че процесът е свързан с твърде много бюрокрация и административни спънки.

Как може да се спре тази загуба на милиони

Според Росен Ковачев – управителят на българския клон на RT Tax, една от най-големите фирми за връщане на надвнесени данъци в Европа – стъпките са няколко, пише Благоевград 24.

Повече информация за правата на работещите в чужбина

Емиграционният поток от България към други страни в Европа не секва вече десетилетия, въпреки това много хора не знаят, че имат законно право да си поискат парите от надвнесени данъци. Важно е да се провеждат информационни кампании по темата. Така 4 милиона евро ще се върнат отново в България, при хората, които имат нужда и са работили за тях.

Ето каква е системата:

работите в чужбина и плащате данъци върху доходите си;

в края на финансовата година или в момента, в който прекратите трудови правоотношения с работодателя си, подавате данъчна декларация в съответната страна;

данъчните преглеждат предоставените данни; ако отчетат надплащане на данъци, имате право да кандидатствате за връщане на надвнесената сума. Ако не, тя остава в държавата, в която сте работили.

Митовете подклаждат страхове и пречат на работещите в чужбина да си искат това, което им принадлежи по закон. Затова би било полезно да се правят разяснителни кампании – хората трябва да знаят, че възстановяването на данъци не им пречи да използват други социални гаранции и облекчения, да работят в чужбина или да получават пенсия в съответната страна. Става въпрос за връщане на надвнесени данъци върху доходите. Те нямат нищо общо със социалното осигуряване.

 

Професионална помощ при кандидатстването за възстановяване на данъци

Всеки българин, работил законно в чужбина, може да кандидатства сам за възстановяването на данъци върху доходите. Повечето хора обаче се притесняват, че това е свързано с много бюрокрация и административни спънки.

Истината е, че подаването на документите не е особено трудно. Опитът обаче показва, че повечето хора се сблъскват с проблеми след кандидатстването, които значително забавят получаването на сумата или изцяло възпрепиятстват връщането ѝ.

Затова ви препоръчваме да се обърнете към специалисти по събиране на данъци. Те могат да ви помогнат дори да нямате всички необходими документи, с тях ще получите парите си по-бързо и ще платите комисиона чак след като дължимата ви сума от надвзети данъци е при вас.

Престанете да пропускате възможности. Върнете си парите, за които сте работили и които ви принадлежат.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Рашков: Върху избиратели се оказва огромен натиск

външна реклама Кадър видео новини.бг Огромен натиск е оказван върху избиратели. Тази информация е докладвана на вътрешния министър Бойко Рашков от областния управител на Смолян, обяви самият той на брифинг. „В някои населени места има оказван огромен натиск върху избиратели – по различен начин и по различни причини”, обясни силовият …

Новини
Съдът спря смяната на шефовете на „Автомагистрали“

външна реклама Снимка pixabay Основният аргумент е нарушение на член 21 от Закона за публичните предприятия, т.е. това, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която иска да смени ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД, не е провела конкурс за тези постове, както и това, че по закон членовете на борда …

Новини
Барселона ще обяви новия договор на Меси на 24 юни

външна реклама Снимка туитър На 24 юни (четвъртък) от Барселона ще обявят новия договор на мегазвездата Лионел Меси. За това съобщава El Chiringuito TV. Настоящият контракт на аржентинеца, който в момента е на Копа Америка, изтича на 30 юни и след тази дата той ще бъде свободен агент, пише www.novsport.com. …