fbpx

България е на второ място в ЕС по жени началници

външна реклама

Над 6,7 млн. души в ЕС работят на мениджърски позиции, като сред тях 4,3 милиона (63%) са мъже, а 2,5 милиона (37%) – жени, съобщава Евростат. България е на второ място с 49%, съобщава „Монитор“.
Латвия е европейската страна, където има най-голям дял жени на ръководни длъжности (53 на сто). Трета е Полша (48%), следвана от Естония (46%), Словения (44%), Литва, Унгария и Швеция (с по 42%), Ирландия (41%) и Португалия (40%).
Най-малко жени по шефските етажи има в Кипър (19%), Люксембург (23%), Дания (27%), Италия (28%), Нидерландия (29%), Чехия и Германия (по 31 на сто), както и в Гърция, Хърватия, Малта и Австрия (по 32%).
Жени са били малко повече от една четвърт (28%) от членовете на управителните съвети на компании, листвани на борсите, и под една пета (18%) от старшите изпълнителни директори през 2019 година. Това сочи, че макар като цяло да са близо половината от работещите в ЕС, жените все още са недостатъчно представени на управленски позиции.
На общоевропейско равнище малко над една трета от мениджърите (37%) са жени, което е леко повишение спрямо 36% през 2012 година.

Сред членовете на управителните съвети на най-големите компании, чиито акции се котират на борсата, най-много са жените във Франция (45%), Швеция (38%), Белгия, Германия и Италия (по 36%), Нидерландия и Финландия (по 34%).
Най-нисък е този показател в Естония и Кипър (по 9%), Гърция и Малта (по 10%),Литва (12%), Люксембург, Унгария и Румъния (по 13%), Чехия и България (по 19%).
Най-много са жените старши изпълнителни директори в Румъния (34%), Естония (33%), Литва (30%) и Латвия (29%). В България и Словения те са по 27%, а в Швеция – 24%.
Жените на челни позиции в компаниите са най-малко в Люксембург (6%) и Австрия (8%), следвани от Чехия (11%), Хърватия и Италия (по 12%). Белгия и Словакия отчитат по 13% дами на най-високите места, Германия и Полша – по 14%, Нидерландия и Португалия – по 15%.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …