кадри bTV
Емблематичната баба Дешка, позната на зрителите на bTV от участието си във “Фермата”, направи запомнящо се включване в сутрешния блок на телевизията. Тя издаде две-три от традиционните си рецепти от родното им място – село Горно Драглище. Ястията са подходящи за Нова година, особено за тези, които искат да я посрещнат по-традиционно.
“Едно време нямахме Коледа, имахме Божич”, заяви директно баба Дешка. Като преставител на поколението, принуждавано от т.нар. “народна власт” да не чества религиозни празници, и нейната представа за Рождество е по-различна.
Баба Дешка разказа, че на Божич момите показвали най-хубавите си дрехи, а всички чакали празника да дойде, защото тогава се колят прасетата.
С оправданието, че времето е малко, тя директно юрна репортерката Йоана Бончева за стърже тиква, докато майсторката на традиционните рецепти завиваше пържоли в зелеви листа, щедро поръсени с подправки.
“Ние на тая подправка ѝ викаме мерудия – всичко, което имаш в градината го слагаш и след това мъцкаш, ядеш блажко”
Това обясни баба Дешка на своя неповторим диалект.
Водещата на сутрешния блок Мария Цънцарова, която беше оставена и днес да води сама, докато Злати Йочев си почива, страшно се прехласна по пасторалното включване. Тя си призна директно, че предпочита да е на село и да готви ястията на баба Дешка, отколкото е в студиото на “Тази сутрин”. Уви, желанието ѝ май няма да се сбъдне скоро.