fbpx

Асен Василев: Повече пари отиват за „армия от чиновници“, отколкото за пенсии

Новини

Кадър видео Нова ТВ

Парите, които плащаме за издръжка на държавната администрация, са повече от парите, които плащаме за пенсии. Това каза служебният финансов министър Асен Василев по време на дебата по първото четене на актуализацията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси. По думите му има голяма армия от чиновници. Той коментира пред депутатите, че много хора в администрацията си вършат отлично работата, но наред с тях има и доста ненужни бюрократи, както и цели звена, които навремето са били необходими, но вече са архаични и трябва да бъдат закрити, пише Дебати.

Това трябва да бъде заложено като политика, ако искаме да има истинско електронно управление, смята Василев. Понякога се оказва, че при дадено министерство и административна структура към него част от функциите се припокриват и този факт би могъл да доведе до липса на резултати. Нужни са реформи, включително намаляване на броя на управленските структури и на разходите за тях.

външна реклама

„В момента разходите за бюджетния сектор са с 12-13 млрд. лева по-големи от сумата за пенсиите“, изтъкна министърът. Той поясни, че първата и най-лесна стъпка за „оптимизация“ е закриването на незаетите трайно работни места. Публична тайна е, че много министерства и други държавни структури нарочно пазят всяка щатна бройка, за да получават в пълен размер средствата за фонд „Работна заплата“. Пример за тази практика вече дълги години е МВР, където огромен брой места си стоят незаети, а дежурното оправдание е, че няма достатъчно кандидати и затова има „недокомплект“. „На доста места има неефективни процеси, има незаети бройки, които продължават да се бюджетират като щат. Има функции, които са с отпаднала необходимост и сме помолили министерствата, доколкото е възможно, да направят прегледи и функционален анализ и да подадат обратно бюджети, които отговарят на нуждите и дейностите. Не да се вземе миналата година и да се увеличат с 30% разходите за персонал“, уточни финансовият министър.

Припомняме, че правителството в оставка, в условията на пандемия и тежка икономическа и социална грижа в края на миналата година реши да увеличи с 30% заплатите на около 33 600 чиновници. Служебният министър на финансите смята, че закриването на кухите щатове е недостатъчно и че има още много „трески за дялане“ в държавните структури. Василев не даде конкретни примери, само посочи, че се надява ведомствата добросъвестно да анализират възможностите за оптимизация и да предложат проектобюджетите си за догодина с редукция. Крайно време е да спре порочната практика всеки да вземе за база досегашните си разходи и да ги предложи в същия вид с „инфлационно“ увеличение, смята министърът.

Той издаде, че в проектобюджета за 2022 г. ще бъде заложено леко общо намаление на разходите за администрацията. Това не означава поголовно намаляване на бюджетите, някои ще получат повече, други обаче ще трябва да свият разходите си, уточни Василев. Според анализатори в България възнаграждението на държавните служители е по-високо средната заплата, което е много необичайно за страните, с които се сравняваме. Друг основен проблем е, че въпреки големите харчове за държавна администрация, ефективността е много малка.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БТВ
БТВ „утрепаха“ зрителите си с поета на Слави

кадри bTV БТВ изненада зрителите си с доста скучно за зрителите интервю с бившия депутат от ИТН и дългогодишен сценарист на Слави Трифонов Ивайло Вълчев. В коментарите някои зрителите го определиха като „най-безсмисленото интервю, което е излъчвано в българския телевизионен ефир напоследък“. външна реклама В предаването „Лице в лице“ той …

БГ звезди
Любимата на Джино Бианкалана му каза „да“

Снимка: Джино Бианкалана, Инстаграм Риалити героят Джино Бианкалана изпитва истинско щастие в последно време. Той пусна снимка в социалните мрежи, на което се вижда как е коленичил пред любимата си Кристиана Канева с пръстен в ръка. „По дяволите! Тя каза „да“, пише към снимката двукратният победител в „Биг брадър“. Двамата …

БГ звезди
Вдовицата на Илия Павлов в опасна близост с Антонио Бандерас

Снимка: Дарина Павлова, Инстагам Дарина Павлова публикува снимка с популярния холивудски актьор Антонио Бандерас. Вдовицата на бившия бос на „Мултигруп“ Илия Павлов е постнала кадъра, за да честити рождения ден на испанеца, който навърши 62 години. Покойният й съпруг бе роден само четири дни преди Бандерас – на 6 август …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!