fbpx

Ангелкова: Летен туристически сезон може и да няма

външна реклама

В момента сектор „Туризъм“ не функционира. А дали ще има летен туристически сезон, е трудно да се прогнозира, може и изобщо да го няма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента, пише www.economic.bg.

„Много ми е трудно в момента да прогнозирам как ще се развие летният туристически сезон, дали изобщо ще има летен туристически сезон“, заяви министър Ангелкова като уточни, че ако до месец ситуацията продължи да е толкова сериозна и динамична международните резервации за юли и август ще бъдат отменени. А ако това се случи, страната ни ще разчита само на вътрешен туризъм, както и на посещение на туристи от съседните ни страни.

„Съгласно първоначалната информация и анализи, които Световната организация по туризма прави, ако разпространението на заразата продължи повече от два-три месеца, се очаква 25% спад на международните пътувания. Това са анализи към днешна дата, които може би другата седмица няма да бъдат актуални. Това съответно ще доведе до такъв спад на приходите от туризъм и по отношение на заетите“, каза още Ангелкова.

външна реклама

Министърът обясни още, че предвид усложнената обстановка ресорното министерство е предложило на туроператорите да предоставят на клиентите си с провалени екскурзии ваучери, които да са с валидност до 24 месеца. По закон при отменена екскурзия, която е организирана от туроператор, заради непредвидено обстоятелство туристическият агент е задължен в срок от 14 дни да върне сумата за екскурзията.

„Предлагаме докато трае извънредното положение сроковете от чл. 89 член от Закон за туризма да бъдат спрени и този 14-дневен срок за възстановяване на сумата на потребителите да бъде удължен. Туроператорите също се намират във форсмажорно обстоятелство. И на тях им е нужно повече време, ако не им се осигури, ще сме свидетели на много фалити“, обясни Ангелкова.

Междувременно стана ясно, че страната ни подготвя програма за кризисна рекламна стратегия и се обмисля вариант за пренасочване на 15 млн. лв., които бяха отпуснати за насърчаване на летния туризъм, към реклама на страната ни.

„В момента пренастройваме стратегията както по отношение на онлайн рекламата, така и по отношение на конкретни мерки. Обсъждаме тази програма, този механизъм, който стартирахме за насърчаване на летния ни туризъм чрез организирания, съответно да го преобразим и да насочим тези 15 млн. лв. натам, накъдето могат да подпомогнат веднага след кризата сектора. В момента е безумно да се изливат пари за нещо, което няма как да се случи“, заяви Ангелкова.

По време на заседанието на Комисията беше изслушан и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той също изрази огромно притеснение за сектора и заяви, че той към момента е най-силно засегнат.

Не на такова мнение обаче е лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него единствените засегнати в момента са ресторантите и заведенията. „Сега да ревем, че туризмът е съсипан ми се струва пресилено. Да не бъдем като накацали гарги в на гроб, в който няма никой“, каза Симеонов. Според него все още е рано да се говори за летния сезон, защото хотелиерите все още не са започнали да наемат нови служители, а и времето можело да изиграе лоша шега на туризма. „Помните ли 2017 г. май беше, когато до края на юли валя дъжд, еми тогава пак имахме само месец и половина сезон“, каза още той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

ЯСНО Е ЧЕ ЛЕТЕН СЕЗОН ЗА ТУРИЗМА НЯМА ДА ИМА,НО-О,-
А ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИМА МИСИРКА НА ТУРИЗМА-ЕДНА ГРОЗНОВАТА„
КОМПЛЕКСИРАНА И НЕКОМПЕТЕНТНА ГЕРБАВА КРЕАТУРА КАТО
ТАЗИ КОБИЛА АНГЕЛКОВА????????????????????????????

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство

външна реклама Кадър видео новини.бг Партията така и не намери подкрепа от своите колеги в Народното събрание. ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Представители на партията в президентството бяха номинираният за премиер Даниел Митов и председателят на ПГ на ГЕРБ в НС Десислава Атанасова външна …

Новини
Днес рожден ден празнуват музикалните близнаци братя Аргирови

външна реклама Кадър видео ютуб Близнаците Благовест и Светослав Аргирови от култовия дует от близкото минало са родени през 1959 г. в Пловдив. Стават на 62 години. външна реклама И двамата завършват Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Академия за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Специалностите на близнаците …

Новини
Татяна Дончева за сценаристите на Слави: Не си ги представям в МС

външна реклама Кадър видео БТВ Дончева каза, че си представя следващия кабинет да бъде с личности, експерти в съответните ресори. Подкрепа за правителство с мандата на Слави Трифонов е най-приемливият вариант. Разбира се, винаги ще зависи от състава. Ако този състав е прекалено артистичен, ние също ще се замислим дали …