Анализ на туризма ни: Българите напълниха курортите по Южното Черноморие

Новини
реклама

снимка Picabay

Голямо натоварване вече се чувства по Южното Черноморие. Туристическите ни комплекси никога не са виждали толкова българи, колкото през тази година. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“190-200 хиляди българи пътуват през последнитe уикенди”, посочи Драганов. Той отбеляза, че около 500 хиляди повече ще са българите у нас само заради това, че няма да посетят Гърция.

Експертът посочи, че по отношение на летателните програми спадът у нас е с близо 90%, като заяви, че това се дължи отчасти на липсата на обособени хотели в България, в които да могат да се настаняват чужденците под карантина – по примера на Гърция и много други европейски страни.

„Има достатъчно голяма база, на която могат да се създадат подобни места”, изтъкна Драганов.

Той посочи, че в момента у нас работят около 12,3 хиляди места за настаняване, близо половината от тях вече са продадени.

“Празната част на местата за настаняване е в рамките на около 50-52%”, добави Драганов.

По думите на госта подготовката за зимния сезон в България ще започне още от лятото, а сред приоритетите са изготвянето на план за действие в сектора, осигуряването на ваучери, както и на ликвидност за туроператорите.

Той отчете, че освободената от поста министър на туризма Николина Ангелкова има заслуги за развитието на сектора. Според него, обаче през последните няколко месеца премиерът Бойко Борисов е взел бранша на „ръчно управление“ и това е наложило тя да бъде заместена от вицепремиера Марияна Николова.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Къци Вапцаров: Карат учителите да преподават като Дарт Вейдър, заслужават по-високи заплати

реклама Снимка ФБ За вдигане на заплатите на учителите апелира Къци Вапцаров. Той си задава въпроса дали с толкова много нови правила, които педагозите трябва да спазват, ще получат и някой допълнителен лев към месечните си възнаграждения. „Само да попитам, учителите сега, като ги карат да преподават като Дарт Вейдър, …

Новини
„Индипендънт“: България протестира от 70 дни, но никой не ѝ обръща внимание

реклама Снимка Петел БГ Близо 70 дни улиците на българските градове са пълни с протестиращи, които се противопоставят на бруталността на силите за сигурност, корупцията на олигарсите и антидемократичните действия на лидера на тази източноевропейска държава. Това пише в коментар Борзу Дарагахи за британският Independent, цитиран от БГНЕС. България е …

Новини
Ева Веселинова: Имам човек до себе си! Млад, красив, добър, любящ

реклама Снимка инстаграм Бившият кадър на Гала Ева Веселинова, избра деня на Вяра, Надежда и Любов, за да разкрие повече подробности за мъжа да себе си. „Днес отдаваме почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Но нека поговорим за любовта“, написа тя в инстаграм, като …