Анализ на ЕБВР: Лоши пътища, мръсен въздух и корупция спъват България

Новини

Поизводителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Голямо препятствие пред икономическия растеж е състоянието на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. В същото време легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия сектор. Това са част от заключенията в анализа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирани от „Дневник“.

В анализа за изминалите години от банката посочват, че производителността в България остава ниска в сравнение с ЕС и доближаването й до тази в по-развитите страни става бавно.

Изрично се подчертава също, че качеството на инфраструктурата и специално на пътищата продължава да бъде препятствие пред икономическия растеж. Допълнителни проблеми създава и увеличеният трафик.

ЕБВР отчита, че бизнес средата остава проблематична в някои сфери. Цитира се докладът на Световната банка за правене на бизнес, според който България заема 61 място от 190 икономики, като спада с 20 места в сравнение с 2014 г. Като конкретни трудности се посочват процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и плащане на данъци остават затруднени.

За най-голямо препятствие за управлението от банката за развитие посочват корупцията и върховенството на закона.

Новата стратегия за работа на ЕБВР в България до 2025 г. се концентрира върху подпомагане на развитието на инфраструктурата, финансовия сектор, който сега е доминиран от банките, както и конкурентоспособността на икономиката.

Според банката преходът на страната ни към зелена икономика трябва да бъде фокусиран върху устойчивата енергия и подобряването на чистотата на въздуха. В тази връзка е отчетено, че зависимостта на енергетиката от въглищата остава сред най-високите между страните в ЕС.

Анализът констатира, че България все има едно от най-високите нива на депониране на битови отпадъци в ЕС, а рециклирането остава ниско на ниво. Нужни са значителни усилия, за да се постигне целта от 59% рециклиране до 2020 г., отбелязва банката.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цветомир Найденов: Комисията по хазарта е купена от 20 години

Снимка: sportal.bg Собственикът на Ефбет заяви за БНР, че дълги години Комисията по хазарта е действала в полза на бизнесмена Васил Божков.   „Не виждам кой ще застане срещу Васил Божков и ще каже – пич ти не си платил над 400 млн. Знам следното – Законът за хазарта е …

Новини
Една четвърт от моловете затварят до 5 години

Хиляди магазини в САЩ затвориха врати през последните години, главно поради промяна в потребителските нужди и навици, пише Business Insider, цитирано от Профит бг. Основната причина за залеза на моловете е онлайн търговията, като през изминалата година приходите от този вид дейност изпревариха тези от физическите магазини. Между 2007 и …

Новини
Сеизмологът предрекъл труса в петък в Турция, очаква нов

Ново силно земетресение може да удари Турция след труса, който стана в петък, прогнозира турският сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр. Земетресението разтърсило източната провинция Елязъг в петък беше с магнитуд 6,8 по Рихтер и доведе значителни разрушения, най-малко 35 загинали, над 1600 ранени, а близо 35 000 души бяха принудени …