Анализ на ЕБВР: Лоши пътища, мръсен въздух и корупция спъват България

Поизводителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Голямо препятствие пред икономическия растеж е състоянието на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. В същото време легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия сектор. Това са част от заключенията в анализа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирани от „Дневник“.

В анализа за изминалите години от банката посочват, че производителността в България остава ниска в сравнение с ЕС и доближаването й до тази в по-развитите страни става бавно.

Изрично се подчертава също, че качеството на инфраструктурата и специално на пътищата продължава да бъде препятствие пред икономическия растеж. Допълнителни проблеми създава и увеличеният трафик.

ЕБВР отчита, че бизнес средата остава проблематична в някои сфери. Цитира се докладът на Световната банка за правене на бизнес, според който България заема 61 място от 190 икономики, като спада с 20 места в сравнение с 2014 г. Като конкретни трудности се посочват процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и плащане на данъци остават затруднени.

За най-голямо препятствие за управлението от банката за развитие посочват корупцията и върховенството на закона.

Новата стратегия за работа на ЕБВР в България до 2025 г. се концентрира върху подпомагане на развитието на инфраструктурата, финансовия сектор, който сега е доминиран от банките, както и конкурентоспособността на икономиката.

Според банката преходът на страната ни към зелена икономика трябва да бъде фокусиран върху устойчивата енергия и подобряването на чистотата на въздуха. В тази връзка е отчетено, че зависимостта на енергетиката от въглищата остава сред най-високите между страните в ЕС.

Анализът констатира, че България все има едно от най-високите нива на депониране на битови отпадъци в ЕС, а рециклирането остава ниско на ниво. Нужни са значителни усилия, за да се постигне целта от 59% рециклиране до 2020 г., отбелязва банката.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за неделя: Везните разгадават загадка, Рибите раждат брилятни идеи

източник: lamqta Овен Днес излишните размишления за смисъла на Вашето съвместно битие, могат само да Ви разочароват. Умът и сърцето явно ще воюват и затова звездите Ви съветват, да се вслушате именно в сърцето, а умът да оставите да помълчи. Днес никой за нищо не го пита… Телец Размишленията, които …

Новини
През следващите 3 месеца цената на златото може да стигне 2300 долара

снимка: Pixabay Търговските войни се възобновяват на нов фронт – технологичния. А при евентуално преизбиране на американския президент Доналд Тръмп пазарите в САЩ ще затворят на рекордни върхове и спадът от почти 30% в разгара на пандемията ще бъде забравен, заяви финансовият анализатор Преслав Райков в предаването „Светът е бизнес“ …

Новини
Доган се появи на оградата на „сарая“, размени думи с протестиращите през храстите

Кадър и видео: Телевизия Евроком Почетният председател на ДПС Ахмед Доган неочаквано се появи на живо по време на протестния „Доган сарай бийч фестивал“, който днес е организира на плажа в Росенец, предаде OFFNews. Доган застана до оградата на сарая и изслуша част от хората, се вижда от видео, заснето на …