Снимка pixabay
Новото изследване е насочено към определянето на биомаркер нива на няколко възпалителни индикатори при хора, като приемат или не приемат витамин D и омега-3, или рибено масло. Какво се е случило след 1 година консумация на тези две вещества разказва д-р Карън Костенбаер – директорът на лупус програмата в отдела по ревматология, възпаление и имунитет в болницата в Бригъм и автор на изследването.
След 1 година проучването не установило никаква разлика в нивата между двете групи, казва д-р Карън Костенбаер – директорът на лупус програмата в отдела по ревматология, възпаление и имунитет в болницата в Бригъм и автор на изследването.
Възпалението е ключов прогностичен маркер на няколко животозастрашаващи състояния – особено тези, свързани със стареенето и затлъстяването. Те включват сърдечносъдови заболявания, сърдечна недостатъчност, остеопороза, някои невродегенеративни състояния (включително болестта на Алцхаймер), диабет и някои видове рак, предава „Монитор„.
Много хора използват добавки с витамин D и рибено масло за намаляване на системното възпаление и за предотвратяване на появата на такива състояния. Въпреки това, изследователите от новото проучване установили, че нито витамин D, нито рибеното масло може да намали системното възпаление, и в някои случаи, възпалителните маркери са всъщност по-високи при хората, когато приемат тези добавки, отколкото при тези, които не ги приемат.