fbpx

Акад. Петрунов предупреди, че новата опасност за българите не е пандемия, а ендемия

Новини
реклама

кадър БНТ

„Всеки българин трябва да разбере, че това е единствения начин да излезем от тази пандемия. Без тази ваксина, която ще стимулира колективния имунитет, ще сме в това състояние още много месеци и години“, това каза алергологът и имунолог акад. Богдан Петрунов по Нова телевизия.

Според него, те са единствената ни възможност за създаване на колективен имунитет. „Ако я пропуснем, вече няма да има пандемия, а ендемия, т.е. на отделни места заразата ще продължи да съществува с години“, предупреди Петрунов. „Затова много сериозно трябва да се отнесем към ваксината. Ако не се ваксинираме масово срещу COVID-19, ще влачим заразата много месеци и години“, добави той.

„Имаме вече един модел на имунитета при заболяването. До осмия месец ще имаме много добре създаден клетъчен имунитет въз основа на паметовите клетки и на тези клетки – убийци, които унищожават вируса. По същия начин действа и ваксината. Осем месеца след имунизацията хората са защитени“, уверява ученият. Трябва да се изчака поне една година, за да се види какъв ще е имунитета, добави той.

„Разбира се, че ще се ваксинирам. Аз съм се записал първи в списъка на Националния център по заразни и паразитни болести и чакам съобщението от РЗИ, за да разбера кога ще се имунизирам“, сподели академикът.

„Нямам страх от ваксините. Вярвам в науката и медицината. Понеже много добре съм запознат с това какво представляват, тъй като 50 години съм се занимавал с производство на ваксини. Ясно ми е каква е възможността на тези ваксини да ни спасят“, заяви бившият шеф на НЦПБ.

реклама

„Няма от какво да се страхуваме. Ваксината може да даде реакции, но те даже не са странични. Това е реактогенност, т.е. реакция на организма към препарата. Тя е съобразно нашата чувствителност. Това не са странични реакции“, добави той.

„С ваксините не се вкарва нищо живо в човешкия организъм, а една изкуствено създадена РНК платформа, която е натоварена с генетичен материал от вируса. Не виждам опасност. Тази РНК много бързо се разгражда, след като достави антигена в организма. Освен това по никакъв начин не взаимодейства с ДНК. Няма основание за какъвто и да било страх“, уверява той. „Не съм съгласен с твърдението на Люк Монтание, че коронавируса е изкуствено създаден. Виждал съм пазара в Ухан и знам, че е напълно възможно да възникне такъв вирус“, каза още акад. Петрунов.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Юношеският национален отбор на България взима играч на ЦСКА

реклама От ЦСКА 1948 се похвалиха с повиквателната на своя футболист Александър Димитров за сборния лагер на юношеския национален отбор на България. Те сториха това в клубния си сайт. Лагерът ще се проведе от 25 януари до 6 февруари в Анталия, Турция, като бранителят ще пътува директно от Алания, където …

Новини
Следващата седмица решават за връщането на учениците в училище

реклама Снимка МОН Ще се решава и на какъв период ще се редуват учениците в училище и на онлайн обучение. „Ако е на повече седмици, повече време ще трябва да стоят останалите в електронна среда. Ако пък е твърде кратко на децата им трябва време за превключване и адаптация. Така …

Новини
Отвара с локум и мента почиства дихателния път като прахосмукачка и изхвърля секрета от дробовете

реклама Снимка pixabay В сезона на вирусите и в условия на пандемия, важно е да се погрижим за подсилване на имунната си система. Но въпреки всички мерки все пак инфекцията може да се появи и да затрудни дишането, както и да се появят и други проблеми, като засилено отделяне на …