Air France е на ръба на пропастта, съкращава 7500 работници

реклама

Air France-KLM планира да съкрати над 7500 работни места във френското си подразделение на фона на предупрежденията, че бъдещето ѝ е заложено на карта, предава Bloomberg.

Втората по големина авиокомпания в Европа ще елиминира 6560 работни места в Air France, а регионалният ѝ авиопревозвач Hop! ще загуби 1020 позиции, съобщи компанията в комюнике. Съкращенията ще се случат през идните три години.

Общо съкращенията съставляват около 17% от служителите в тези подразделения. Т. нар. естествени заминавания като пенсиониране и служители, които сами напускат, се очаква да съставляват около половината от съкращенията.

Авиокомпанията съобщи, че не очаква бизнесът да се върне към нивото си от миналата година преди 2024 г. По време на най-лошите дни от коронавирусната криза приходите са намалели с 95%, а загубите надхвърлят 15 млн. евро (17 млн. долара) на ден, информира Investor.bg.

Air France-KLM е под натиск да избегне принудителни напускания, след като получи 10,4 млрд. евро от френската и холандската държава, за да преодолее срива на търсенето заради пандемията. Спасителните помощи обаче идват с политически натиск, който ще усложни възможностите ѝ да се справи с кризата, включително екологични условия, които ще доведат до преустройство на вътрешните френски услуги, тъй като правителството насърчава хората да вземат влак.

„Възстановяването изглежда ще е много бавно заради несигурността, свързана със здравната ситуация, отмяната на ограниченията за пътуванията и променящото се търсене на пътнически полети“, съобщава Air France-KLM.

Компанията е уведомила профсъюзите за мерките в петък в рамките на преглед на стратегията, нареден от главния изпълнителен директор Бен Смит. Той цели да подсигури бъдещето на компанията.

„Air France е на ръба на пропастта“, каза френският заместник-министър на икономиката Анес Пание-Рюнаше по радио Sud-Radio по-рано днес и допълни, че авиопревозвачът трябва да поддържа „отговорен“ диалог с профсъюзите.
Планираното съкращаване на работни места в Air France слага край на трудна седмица за авиоиндустрията в страната, след като самолетостроителната компания Airbus обяви, че закрива 15 хил. позиции, включително над две трети в основните си бази във Франция и Германия.

И двете компании трябва да подобрят плановете си за заетост, за да избегнат принудителни съкращения, предупреди Пание-Рюнаше. Тя допълни, че е много важно и авиопревозвачът да изпълни ангажиментите си за намаляване на въглеродните емисии.

Air France изгуби 200 млн. евро през 2019 г. и Смит съобщи, че програмата за доброволни напускания може да не е достатъчна за възстановяването на бранд, който според него се нуждае от „ускорени реформи“, за да е на нула догодина.

Цената на акциите на Air France-KLM се повиши с 1% по време на петъчната търговия в Париж, където е базирана компанията. Книжата са загубили 58% от стойността си тази година, което оценява компанията на 1,8 млрд. евро.

Според условията на държавната спасителна помощ Air France се съгласява да съкрати 40% от местния си капацитет до края на идната година и да снижи наполовина въглеродните си емисии по маршрути в континенталната част на Франция до края на 2024 г. спрямо миналата година. Смит очаква също разширяване на нискотарифното подразделение Transavia, което има по-ниски разходи.

Съкратените работни места в Air France се прибавят към десетките хиляди в Европа. British Airways създаде политическа буря с решението си да закрие 12 хил. позиции в момент, когато все още получава помощи за запазване на служителите си. Lufthansa съобщи, че ходове за свиване на операциите й може да костват над 20 хил. работни места.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си бохемът Христо Сираков – „Стоте манекенки“

реклама Снимка Playboy Скръбна вест пристигна преди минути от родния шоубизнес. Издателят на българския Playboy – Христо Сираков, почина на 64-годишна възраст, съобщи Канал 3. Сираков бе един от най-известните филантропи у нас, като през годините е издигнал на пиедестал не една и две манекенки.   Преди по-малко от седмица …

Новини
Грип, настинка, коронавирус – как ще ги разпознаем през есента

реклама Снимка pixabay Със застудяването на времето все повече хора ще кихат и кашлят покрай нас Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални. Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или …

Новини
Слави предупреди: Измама с моето име, не раздавам пари

реклама Снимка ФБ Това написа Трифонов в профила си в социалната мрежа с предупреждение към феновете си. Фейсбук страници, използващи моето име, пишат, че аз раздавам по 50 хиляди евро като искам данни за банковите карти на хората. Това са фалшиви страници. Това е лъжа и измама. Благодаря на всички, …