fbpx

Адвокат Мария Шаркова: Удачно решение е антигенните тестове да се въведат в училищата

Новини
4
реклама

Снимка pixabay

Идеята за въвеждане на sms известяване при положителен тест е добра, но за да стартира тя е необходимо да има промяна в законодателството, тъй като предписанията на РЗИ са индивидуални административни актове. Този коментар направи пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право.

„Периодът, в който се обясняваше, че локдаунът е с цел да се пригодят всички системи, така че когато вълната е по-тежка и ни удари да може да реагират адекватно, виждаме, че не е използван рационално. Нито образователната система беше пригодена да отговори на една по-голяма вълна, нито здравната – виждате, че в момента болниците са претоварени, нито пък тази система за контрол на заразните заболявания.“

Според Шаркова е било разумно специално за училищата да се въведат бързите антигенни тестове, защото децата са най-малко симптоматични и могат да ходят на училище, включително без симптоми, и да разнасят заразата.

„Още не е късно да се въведат тези бързи тестове и повече деца да се тестват, за да може тези, които са заразни и рискови, да се изолират временно, но да не се прекъсва учебният процес. Особено за най-малките, на които е много трудно да учат от разстояние.“

реклама

„Виждаме, че не всички контактни хора обективно могат да бъдат карантинирани. Това на този етап е абсолютно нереалистично да си го представим и да си мислим, че може да стане“, коментира юристът в предаването „Преди всички“.

Мария Шаркова смята, че е необходимо да се огласява по-прецизна информация за това кога е най-подходящо да се тестваме и от кой момент човек е заразен, за да знаем за колко дни назад да уведомим хората, с които сме били в близък контакт.

Трябва да се промени дефиницията за потвърден случай и да се включат и други тестове извън PCR диагностиката, уточни още адвокат Шаркова.

Предписанията на РЗИ са индивидуални административни актове. Ако влезе в действие SMS система, ще трябва да се промени и законодателството, обясни Мария Шаркова, чието дете е преболедувало коронавирусната инфекция, без да се карантинира класът му в училище.

„В училище искат номера на връченото предписание на РЗИ, което ни беше връчено може би седмица по-късно (след положителния резултат от теста – бел. ред.) Ние се съгласихме да ни бъде връчено по email, писмено потвърдихме, че сме получили съответния индивидуален административен акт.“

В този етап на дифузно разпространение на вируса трябва да разчитаме на самосъзнанието и здравната култура, подчерта адвокат Шаркова.

реклама
loading...

Аз съм против,за мен тестовете се манипулират ,в един момент ще стане ,че всички сме болни.
Какво се случва от тук нататък,ул болно дете и всички под карантина,а КОЙ ще ни посреща нуждите и разходите в продължение на 15-20 дни РЗИ ли мили хора,глупости?????
Това е тяхната цел да мрем от глад
То всъщност все тая дали корона вирус или от некадърни лекари,жалко е че го казвам ,но 5 от 100 са професионалисти,личен опит!!!!
Другият вариант е „СПеШНА пОмощ“,по скоро СМЕШНА в порядъка на 28-30часа след сигнала!!!
Те от грип не ни лекуват та ……..

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пенчо Милков, кмет на Русе: Държавата подцени задаващата се втора вълна на вируса

реклама Снимка профил ФБ Пенчо Милков е роден през 1978 г. Завършил е Юридическия факултет на Русенския университет. От 2013 г. е доктор по право. Има диплом от Института за социална политика, а през 2017 г. става и магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия “Г.С.Раковски”. Работил е …

Новини
Дейвид Култард за Шумахер: Новините не са добри и положението е много тежко

реклама Снимка Schumi_di_GP_Kanada_2011.jpg: Mark McArdle „Запознат съм с настоящото му състояние. Всички се надяваме, че Михаел ще се възстанови. Нещата са такива, каквито са. Трябва на всички да е ясно, че новините не са добри и положението е много тежко“, коментира бившият пилот от Формула 1 Дейвид Култард пред „Stats Perform …

Новини
Протест: Такситата ще возят в колите си единствено лекари и учители

реклама Снимка pixabay 100 автобуса и 2000 таксита спират превоза на пътници в знак на протест, съобщиха от бранша. Превозвачите са недоволни от подкрепеното от парламента президентско вето върху промените, с които бяха инкриминирани т.нар. „споделени пътувания”. Автобусните и таксиметровите превозвачи настояват незаконният превоз да бъде криминализиран и да бъдат …