fbpx

Новият шеф на агенцията по горите: 20 фирми са феодали в държавните гори за смешни пари

Блиц Новини

кадър: bTV

До дни ще бъде изнесена информация за всички частни фирми, които ползват ловните стопанства в България. Това са 20 или дори по-малко фирми. „За едни смешни пари едни богати хора получават страхотен контрол върху ловните стопанства“, коментира новият директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев по bTV.

Идеята първоначално е била с частни партньорства да се възстанови дивеча, но в един момент поради липсата на прозрачност, единици изпълняват кореткно задълженията си, а други злоупотребяват с тези права и са започнали да феодализират и да мачкат колегите от ловните стопанства“, отбеляза той.

Хващаме бракониерите, след два дни те отново са в гората, каза шефът на горската агенция, който е природозащитник и е дълбоко запознат с работата на агенцията преди да я оглави.

Ако горският сектор се деполитизира, ще спре незаконната сеч, обясни Дунчев. Той подчерта, че няма горски, който да не е бил подложен на политически начин, ако откаже участие в престъпни схеми. „Щом някой откаже, веднага след това получава обаждане от някакво ниво на властта“, каза обясни шефът на агенцията по горите. За съжаление, в провинцията хората няма как да си позволят да останат без работа, затова се поддават на натиска.

Дунчев обяви мерки, с които контролът в горите ще се засили – търговете вече ще са електронни, а всеки камион, който излиза от държавните гори ще се снима.

1/3 от лесовъдите в България за изхвърлени от системата, защото са отказали участие в злоупотреби, каза той. Според него обаче обществото вече има ясно отношение към управлението на горите.

Ако злоупотребите с природата от страна на бизнеса и администрацията не спрат, хората ще ги изхвърлят заедно с бетонните им блокчета, коментира Александър Дунчев.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!