fbpx

Фандъкова на инспекция: Всички средства са осигурени, но не работят

Блиц Новини

Кадър видео Нова ТВ

Столичният кмет извърши внезапна проверка на строящо се детско заведение в „Лозенец“.

В София се строят 16 детски градини, предстои да започне работата по още десетки, за които е намерено финансиране.

Фандъкова обясни, че се забелязва забавяне при строителството на детски градини. Най-драстичното било в район „Лозенец“.

Тя уточни, че става въпрос за забавяне от година. По думите й в район „Триадица“, където трябва да се поемат деца в яслена възраст повече от половин година не може да започне да се ремонтира, пише Вести.

„В „Красно село“ повече от половин година не може да се започне проектирането, в район „Изгрев“ три месеца не може да се издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация, при положение, че градината е готова“, обясни тя.

Кметът на София провери детска градина в район „Лозенец“, която е една от 16-те детски градини, които районните кметове в София строят с финансиране, което им е напълно осигурено.

„Дойдохме не за първи път на внезапна проверка и виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация и виждате в каква ситуация е тази детска градина. Понеже много се говори за капацитет и способности, искам да ви обърна внимание, че това е детската градина в един район, който е много гъсто населен, в който има много млади семейства. Това е детска градина, която трябваше да бъде завършена септември месец 2020 г. Ще приеме деца септември месец 2021 г.“, каза Фандъкова.

„Чета позиция на кмета на района г-н Павлов, който разбира се, намира оправдание и обяснения, но родителите не ни питат за оправдания и обяснения. Фактите са следните – пет месеца се правеха сметки. Имаше проблеми в проекта, при завършването му. Целият капацитет, всички наши експерти бяха на терен непрекъснато, за да помогнат на район „Лозенец“ да довърши, колкото може по-бързо тази детска градина. Пет месеца се правят сметки, три месеца се подписва анекс. Това са факти. Те могат да бъдат доказани с писмата и документите, които сме си разменяли. Осигурихме веднага щом като ни беше поискано допълнително финансиране от близо 600 хил. лв. Първоначалната стойност беше 3 млн. лв. Всички средства са осигурени, но както виждате и до ден днешен детската градина не е готова“, отбеляза столичният кмет.

По думите й 150 деца чакат да бъдат приети в един от най-гъсто населените райони.

„Понеже днес общинските съветници четоха декларации. Питат ме и родителите, и общинските съветници. Аз отговарям по този начин и всъщност тук не трябва да отговарям аз, а кметът на района. Кметът от „Демократична България“ г-н Павлов. Вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат вчера пред общината и да ми задават на мен въпроси, не е лошо да дойдат да се снимат тук и да зададат въпросите си на техния кмет. Това не е единственият случай“, заяви още Фандъкова.

Относно поисканата й оставка тя заяви:

„Да дойдат в „Лозенец“, да видят как управлява „Демократична България“. Те искат да управляват, но или не могат, или не искат да работят. Защото резултатите се постигат с работа“, категоричен беше кметът.

За да се реши проблемът с недостига на места трябвало да се работи непрекъснато и всеки да носи своята отговорност.

„Представяте ли си, ако не беше осигурено финансирането и трябваше те да го осигурят. За какви процедури и за какво забавяне говоря. Не казвам, че се забавят нарочно, защото никой няма интерес. Казвам, че това е капацитетът“, допълни Фандъкова.

„Йорданка Фандъкова трябва да подаде оставка, родителите на неприети деца в детски ясли трябва да се компенсират финансово още от септември“, каза лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в изказване от името на група по време на заседание на Съвета.

„Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата, струваща стотици хиляди левове на софиянци, даде дефект още при първото й използване“, заяви Паргов.

По думите на Паргов, когато са излезли резултатите от първото класиране, е станало ясно, че 10 252 деца не са намерили място в столичните общински ясла или детска градина. С 2341 повече от миналата година. Това, според Паргов, е тревожна тенденция, което показва, че освен хроничното несправяне с недостига на места, има и задълбочаване на проблема, което се превръща в криза и вече е на границата на политическа такава.

По думите му, комбинацията от тези два факта показва недвусмислено, че е налице „пълен провал в политиката на Столичната община в тази изключително важна сфера – отглеждането и възпитанието на децата в предучилищна възраст“.

„Тъжно е, че БСП и „Демократична България“ не се поколебаха да вадят политически дивиденти от грижата за децата на София“, посочи Малина Едрева, общински съветник и председател на групата ГЕРБ – СДС в Столичния общинския съвет също по време на заседание на Съвета.

„Не се учудвам от това, което чухме от декларациите на „Демократична България“ и БСП“, посочи Едрева.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!