fbpx

Спасеното от Зоокът Разград лъвче Терез почина преди да навърши 4 години

Блиц Новини

Снимка pixabay

И второто лъвче спасено от Зоокът Разград през 2018 г. почина няколко месеца преди да навърши четири години в центъра за диви котки FELIDA в Холандия. Тъжната новина идва само десет месеца след като в следствие на подобни неврологични проблеми почина и брат му Масуд.

Терез страдаше от неврологични проблеми и влошена бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност е често срещана при по-възрастните животни от семейство котки, но при по-младите животни, с труден старт в живота, тя може да се развие и по-рано. Преди няколко седмици тази диагноза „настигна“ и Терез. Бяха взети всички възможни мерки, но стана ясно, че въпреки тях – Терез отслабва стремително и след задълбочена медицинска консултация, се потвърди, че му липсва енергия да продължи да се бори с отслабващото си тяло и няма шансове да се възстанови, пише Дунав мост.

„За разлика от много от лъвовете, които постъпват при нас, Терез и Масуд бяха имали шанса да бъдат отгледани с любов и грижа от спасяването си до идването си и след това.“ Това каза Симоне Шулц от спасителния център FELIDA. „Въпреки че не можеха да се движат много добре, те използваха платформите за забавление в центъра и си играеха като деца. Лъвчетата бяха наистина щастливи тук. Хората в България направиха това възможно – те им подариха любовта, щастието и възможността да се радват на живота. Българите трябва да са горди с това!“

ЧЕТИРИ ЛАПИ с тъга припомня историята на малките лъвчета Терез и Масуд и тяхното спасяване:

През 2017 г. в Зоокът Разград се родиха малките лъвчета Терез и Масуд. Те са две от трите родени по това време лъвчета, едното от които, е починало скоро след раждането. Тъй като родителите на Терез и Масуд са брат и сестра, техните родители също – те са плод на близкородствено размножаване от няколко поколения. Това е порочна практика, носеща със себе си предпоставки за редица генетични проблеми за животните и тяхното влошено здравословно състояние в дългосрочен план. Когато Терез и Масуд се раждат, Зоокът Разград има седем лъва. По-големият брат на Терез и Масуд – Иван Асен, който към момента на раждането им е на около две години, се намира в много тежко състояние. Той е бил затворен в мръсно вътрешно помещение, без достатъчно храна и вода, страда от проблеми на костите, ставите и мускулите заради обездвижване и заради други генетичните проблеми, отново – в резултат на близкородственото размножаване на родителите му.

През 2017 г. граждани от цяла България се присъединиха към искането лъвчетата да бъдат изведени от зоокъта и да им бъде оказана спешна специализирана помощ. Следват няколко напрегнати месеца, в които екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ организира спешни ветеринарни прегледи, лечение и реално преместването на част от животните. Четирите възрастни лъва бяха кастрирани от ЧЕТИРИ ЛАПИ, за да се предотврати бъдещо размножаване и раждане на нови малки.

Фондация „Дивите животни“ и ЧЕТИРИ ЛАПИ заедно изведоха от Зоокът Разград малките лъвчета Терез и Масуд. Спасен беше и Иван Асен, а по-късно бяха преместени и възрастните лъвове Рая и Хектор. Със съдействието на Зоопарк София, изведените животни намериха временно убежище преди да се намери постоянно решение, а от „Дивите животни“ положиха всеотдайни грижи за отглеждането на Терез и Масуд. Последваха дебати, срещи и протест пред МОСВ за бъдещето на лъвчетата. През 2018 г. Терез и Масуд бяха преместени в спасителния център на ЧЕТИРИ ЛАПИ FELIDA в Холандия за рехабилитация, а Иван Асен беше преместен в Зоопарк София за лечение, като по-късно – и той беше преместен в спасителния център.

Спасяването на животните обаче не означава край на историята и, за съжаление, това не винаги е достатъчно, за да компенсира проблемите, допуснати при развъждането и отглеждането на животните в неподходяща среда в началото на живота им.

Във FELIDA здравословното състояние на Терез и Масуд беше наблюдавано внимателно от специализирани гледачи. Но неврологичните проблеми и двигателните умения на Масуд се влошиха. Медицински прегледи в университета в Утрехт потвърдиха, че той страда от деформиран гръбначен стълб, вроден дефект, резултат от близкородственото размножаване. За кратко време състоянието напредна до степен, в която причиняваше на Масуд силна болка. След консултации с неврологични специалисти и ветеринарни лекари, специалисти по диви животни стана ясно, че това състояние не може да бъде лекувано и екипът на FELIDA се сбогува с Масуд.

Днес, десет месеца по-късно и малко преди да навърши четири години, казваме последно „сбогом“ и на Терез.

От организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ апелираме за прекратяване на близкородственото и неконтролирано размножаване на диви животни в българските зоопаркове.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!