fbpx

Доц. Ангел Кунчев: Захвърляме маските при 70% имунизирани

Блиц Новини

Кадър видео БНТ

Който продължи да се страхува, да се чуди дали е полезно за него, ще си останем на процентите от 30-40. Като общество няма да бъдем защитени. Това увери главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на съвместна пресконференция с представители на СЗО, пише Фрог.

Според него някои от страничните ефекти на пандемията са много интересни. „По отношение на другите болести се стигна до много интересна ситуация как грипна епидемия нямаше. В статистиките се наблюдава, че няма пик и е 4 пъти по-нисък от предишни години. Има конкуренция на вирусите и когато един от тях се изяви като водещ, той избутва другите щамове от своя вид, както и от грипните“, обясни той.

„Научихме се да ползваме дезинфектанти, да стоим на дистанция. Дано и занапред да спазваме тенденцията“, надява се доц. Кунчев.

„Искаме да насочим ваксината на „Янсен“ към туристическия бранш, защото е еднодозова и искаме да кажем на хората, че ако отидат на почивка ще попаднат в безопасна среда“, добави той.

По думите му Израел е пример как вече втори ден няма смъртен случай от коронавирус.

От своя страна председателят на здравната комисия в НС депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев увери, че в парламента ще бъде сформиран план с ясни цели за борбата срещу COVID.

„Ваксинацията е много близък процес до мен, но за да няма объркване, трябва да има ясни правила разписани, които да задължават политиците да спазват противоепидемичните мерки. Ще сформираме план, при който да имаме ясни и дефинирани цели. Ако ние трябва да мислим за пандемичния процес като цяло, основен мотив не е самата заразност, а че инфекцията предизвиква увеличаване на смъртността. Ако видим дали кризата се управлява ефективно, основен параметър трябва да е смъртността“, уточни той.

„Законодателните промени, които предлагаме е да се въведе план, в който за всички случаи да има ясно дефинирани критерии. Така например ресторантьорите, ако знаят при какви числа ще бъдат затворени, ще спомогнат тези числа да не се достигат“, каза още д-р Симидчиев.

По думите му в областта на здравеопазването трябва да се работи в консенсус. „Искрено се надявам цялата здравна комисия в НС да работи в консенсус. Приоритетно трябва да се справим с тази пандемия преди всичко останало“, добави д-р Симидчиев.

„Станете герои на нашето време, ваксинирайте се, за да пазите себе си и вашите близки“, отправи апел д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!