fbpx

„Борисов 3“ даде 5 милиона лева за изкуствен остров в курорт край Варна

Блиц Новини

Кадър видео ФБ

“Борисов 3” отпусна спешно и в последния момент 5 млн. лева за изкуствен остров край Варна като “неотложен разход”. Това се разбира от документите по възлагането на обществена поръчка за строителството на острова срещу новостроящия се петзвезден хотел в курорта Св. Св. Константин и Елена, съобщават от “Дневник”.

Той е собственост на едноименното акционерно дружество, част от бизнес групата около „Химимпорт“ и „Централна кооперативна банка“ (ТИМ).

Новината за провеждането на тръжната процедура става ясна на 12 април – дни преди старта на новия парламент и в залеза на кабинета “Борисов 3”. Решението е взето и малко след самите парламентарни избори на 4 април, на които стана ясно, че ГЕРБ ще изпаднат в политическа изолация, а предложението за кабинет на Борисовата формация е по всяка вероятност обречено, както стана ясно и днес с връщането на мандата.

Възложители на бъдещото строителство са Община Варна и областния управител на Варненска област. И двете институции в момента са контролирани от ГЕРБ. Става дума за изграждане на брегозащитно съоръжение. Финансирането е отпуснато от кабинета на Бойко Борисов с решение от 17 февруари т.г. Описанието на проекта и приложените скици в инвестиционното предложение обаче показват, че става дума за изкуствен остров. След изграждането му, компанията Св. Св. Константин и Елена ще го получи на концесия, за да изгради върху него ваканционна и развлекателна инфраструктура.

Строителството на първия изкуствен остров в Черно море северно от Варна е предвидено в Подробния устройствен план на курорта, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Още тогава изкуственият остров бе описан в текстовата част на плана като „противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище“. Според плана неговата конструкция и точната конфигурация трябваше да бъдат уточнени „в бъдещи технически проекти“, което очевидно вече е факт.

От обявения търг за възлагане на обществената поръчка за строителството на острова става ясно още, че той е организиран след споразумение между кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, сключено на 30 март. т.г. Според текста на документа Областна администрация – Варна е възложител, притежаващ одобрен инвестиционен проект и строително разрешение, издадено от главния архитект на Варна Виктор Бузев на 26 март м.г.

Община Варна е инвеститор в проекта за строителството на бъдещия остров и има осигурено финансиране съгласно Постановление на Министерския съвет. Сумата е близо 5 милиона лева. Средствата са от резерва за непредвидени или неотложни разходи за 2021 г. в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия според Закона за държавния бюджет за т.г.

Какви са тези непредвидени и неотложни обстоятелства, които не са в полза на частния бизнес, не е съвсем ясно.

Срокът на договора, който предстои да бъде сключен за изграждането на острова е до 18 месеца от датата на сключването му. А изпълнението на обществената поръчка трябва да приключи до 17 месеца след това. Срокът започва от датата на откриването на строителна площадка и изтича с подписване на констативния акт за приключване на работата по обекта.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!