fbpx

Министър Вълчев: 303 училища ще отучват през юни

Блиц Новини

Кадър видео БТВ

Категорично нулева учебна година няма да има, добави той, след като изтъкна, че гимназистите са учили в електронна среда около 50% от времето, а тя не била алтернатива на присъственото обучение.

Учебната година няма да бъде удължена, но 303 училища избраха да отучват през юни. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ образователния министър Красимир Вълчев.

 

„Най-лошо би било да забавим образователното развитие на децата. Всяка година имаме дефицити, но те могат да се компенсират. Учебната година веднъж вече я удължихме като възможност. Над 40 000 ученици от 303 училища, които са предимно с деца от уязвими групи избраха да учат през юни за сметка през декември“, изтъкна Вълчев.

„Само 1% от учениците не са участвали в образователния процес. С тях не е имало педагогическо взаимодействие. Обучението в електронна среда е компенсаторно. То в никакъв случай не е алтернатива на присъственото обучение“, призна той.

Учениците от първи до четвърти клас не са били на училище пет седмици, уточни министърът.

Според него няма причини за отпадане на учебен материал за изпитите. Не се наблюдавало изоставане на учениците.

„Матурите на зрелостниците ще се проведат на обявените дати, не предвиждаме отлагане засега. Втората половина на месеца ще направим още един последен анализ има ли тематично изоставане или не“, добави той.

За матурите след 10-ти клас също не се предвижда отлагане или отпадане на оценяването.

„Образованието е и стрес, и усилие. Ние искаме децата да учат повече. Това е една от функциите на изпитите – да мотивират учениците да учат. Заради пандемията имаме още повече причини да искаме това“, заяви Вълчев.

„Получих много писма от ученици. Една част са много мили, а други – не толкова. Изпитите ще им помогнат да се справят с по-важните изпити на живота. Тези усилия и стреса един ден ще са приятен спомен. Ще им помогнат за по-щастлив и съзидателен живот“, добави той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!