fbpx

Проф. Аргирова: Призовавам хората при задух да потърсят веднага лекарска помощ

Блиц Новини

Кадър видео Нова ТВ

„Все повече млади хора биват приемани в COVID отделенията и реанимациите. Една от причините за това е ненавременно търсене на помощ.

Всеки ден идват хора в много тежко състояние. Затова призовавам хората при задух да потърсят веднага лекарска помощ“. Това каза в студиото на „Здравей, България“по Нова ТВ  проф. Радка Аргирова, вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите.

 

По думите й, броят на новите случаи продължава да е висок. „Тези малки спадове в някои дни на седмицата са по-скоро въпрос на отчитане, на работа в събота и неделя. Не ги приемам за спад”, поясни тя.

Според проф. Аргирова е възможно да има леко повишаване на новите случаи на коронавирус заради проведените парламентарни избори. „Действително имаше сериозно струпване на членовете на секционните комисии при предаване на бюлетините. Надявам се да са били ваксинирани”, коментира вирусологът.

По думите й няма данни различните варианти на вируса да водят до по-тежкото протичане на заболяването.

„Докато позволяваме на вируса да се движи, той ще мутира. Все още сме в зоната на един щам. Това значи, че каквито и варианти да има, те всички се ялият от неутрализиращите антитела. Затова трябва да побързаме с масовата имунизация”, поясни Аргирова. Според експерта все още не е категорично доказано дали ваксинираните хора са преносители на вируса.

 

Според нея преболедувалите вируса трябва да си направят тест за антитела 6 седмици, след като оздравеят. „Ако имат антитела, е по-добре да изчакат преди да се имунизират”, заяви вирусологът. И заключи, че ваксинирането за хора, работещи в болници и социални заведения, трябва да бъде задължително.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!