fbpx

Борисов подава оставка още на първото заседание на НС

Блиц Новини

Снимка профил ФБ

По конституция първо заседание на новоизбрания парламент трябва да се насрочи в рамките на 1 месец след изборите. Тогава  правителството на Бойко Борисов трябва да подаде оставка, но дори в оставка министрите продължават да изпълняват функциите си, докато не бъде сформирано ново правителство.

Това заяви бившият конституционен съдия и настоящ член на Комисията за защита на конкуренцията проф. Пламен Киров пред БТВ. Процесът е регламентиран в чл. 111 от Конституцията.

След откриващото заседание на парламента, президентът дава мандат за формиране на правителство първо на най-голямата парламентарна група, после на втората и накрая на някоя от останалите, ако до този момент няма формиран кабинет.

При гласуване на предложен кабинет, има две фази – гласуване за премиер и гласуване за кабинет.

Ако първата политическа сила т.е. коалицията ГЕРБ-СДС, не успее да направи кабинет в рамките на 1 седмица и той не получи одобрението на парламента след този срок за мислене и оформяне, мандатът отива във втората по сила партия – засега това е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

Ако и там няма успех в рамките на седмица за формиране на правителство и след това то не бъде одобрено от Народното събрание, мандатът се дава на някоя от останалите партии и коалиции в парламента – която президентът си избере.

Ако пак не бъде съставено правителство – отново процедурата със 7 дни срок за формиране и после получаване на одобрение от парламента, президентът разпуска парламента и назначава служебен кабинет, който подготвя предсрочни парламентарни избори – в рамките на най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното т.е. в случая на неуспелия да състави правителство парламент.

Има обаче тънък момент – между връчването на мандатите президентът не е обвързан с точен срок кога да даде следващия мандат. Има го обаче понятието „разумен срок“, напомни Киров. Той даде пример с Белгия, където правителство е правено и над година – в България това не може да стане, категоричен беше експертът.

Дали може да има експертен кабинет – според Пламен Киров едва ли, защото влезлите в Народното събрание политически сили не си говорят една с друга. Иначе практиката на кабинет с точно разписана програма и срокове за изпълнение е често срещана в Европа, напомни той пред bTV.

Що се отнася до възможността да се правят конституционни промени – например за съдебна реформа, Пламен Киров коментира, че ще е доста сложно и няма да стане без участие на партии на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС.

„Конституцията не е закон за движение по пътищата, за да го изменяме по 3-4 пъти в годината“, каза той пред Нова телевизия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!