fbpx

Получаваме над 3 милиона от РНК ваксините, обявиха здравните власти

Блиц Новини

снимка Pixabay

България ще получи над 3 милиона от РНК ваксините, обявиха здравните власти. Основните количества в следващите месеци ще бъдат от РНК ваксини срещу коорнавирус, така че хората ще могат да избират. Това увери директорът на Изпълнителната Агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Както стана ясно вчера, България ще поучи близо 1,3 млн. ваксини на „Пфайзер – Байонтек“. Това стана благодарение на две седмици тежки преговори между държавите членки на ЕС, предаде Petel.bg. Първоначално не беше постигнато споразумение на експертно ниво и трябваше да се включат лидерите. Националният интерес беше застъпен от премиера и това позволи на България да получи тези 1,3 млн. дози, уточни Кирилов.

Това означава, че в следващите 3 месеца България ще получи над 3,2 млн. дози само от РНК ваксините срещу COVID-19, допълни Кирилов.

„В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини. Тези 1,3 млн. дози са част от 10 млн., за които ЕК успя да сключи споразумение с компанията „Пфайзер-Байонтек“ за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвърто тримесечие“, обясни Кирилов.

Това ще позоволи да се стигне до 50% ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от Европейската комисия, допълни той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
„Професионалистката“ Никол се подиграва на влюбения Чоткин

Кадри Нова ТВ Срещата организирана от продукцията на Хелс китчън бе доста изненадваща за Чоткин, но и породи много въпроси сред зрителите. Доста се съмняват, че всичко това е нагласено предварително и е театър, най-малкото заради това, че няма как да знаят изхода от състезанието с чиниите, и че точно …

Блиц Новини
И Чоткин се сдоби с жена от Хелс китчън

Един от претендентите за голямата награда от 100 000 лв в Хелс китчън Чоткин бе приятно изненадан от шеф Ангелов с подарък среща с близки хора.   В състезанието наградата между участниците беше среща с някой, с когото много искат да се видят. Именно той победи конкуренцията с рибай, който …

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

error: Content is protected !!